Mivel váltható ki a cukor? Az édesítőszerek előnyei és hátrányai

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 25. - Géza
Hirdetés

Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?

Hirdetés
Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

 

Kristálycukor

A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.

Hirdetés

 

Szőlőcukor

 

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

 

Gyümölcscukor

 

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük. 

 

Tejcukor

 

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

 

Malátacukor

 

A karamelles ízű malátacukor (maltóz) kevésbé édes, mint a kristálycukor, de talán éppen ezért még töményen sem tűnik kellemetlennek. A keményítők lebontásakor keletkező anyagot a szervezet lassan bontja le, éppen ezért fogyasztása után még sokáig nem leszünk éhesek. Maltózzal édesítik többek közt a péktermékeket, az italokat és a gyermekélelmiszereket.

 

Méz

 

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza.

 

 

Amivel a cukor kiváltható

 

Kétféle anyaggal lehet a cukrot kiváltani: a cukorpótlókkal és az édesítőszerekkel. Az előbbiekre jellemző, hogy az ízen kívül a térfogatukban is hasonlítanak a cukorra, tehát jellemzően por állagúak. A mesterséges édesítőszerek másik csoportja az energiát nem szolgáltató termékek, amelyek ma már nagy választékban elérhetők.

 

  • Szacharin: a kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett mennyiség 2,5 mg/testsúlykg.
  • Ciklamát: a szintetikus fehér port harmincszor édesebb a szacharóznál, és az USA egyes államaiban be van tiltva. Az EU-ban a napi megengedett mennyiség 7 mg/testsúlykg.
  • Aszpartam: pozitívuma, hogy nincs kesernyés mellékíze, viszont melegítés hatására elveszti édességét. A napi megengedett mennyisége 40 mg/testsúlykg.
  • Aceszulfám-K: A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik, viszont ez is teljesen mesterséges édesítőszer. Megengedett mennyiség naponta 9 mg/testsúlykg.
  • Szorbit, maltit, mannit: mindhárom anyag cukoralkohol, amelyet keményítő erjesztésével állítanak elő. Egyik sem annyira édes, mint a cukor, viszont jóval kevesebb az energiatartalmuk. Mivel lebontásukhoz nem szükséges inzulin, cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont túlzott mennyiségben hasmenést, bélmorgást, puffadást okozhatnak.

 

Melyiket fogyasszuk?

 

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak. A mesterséges édesítőknek lehet keserű mellékíze, allergiás reakciókat, puffadást válthatnak ki, és bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A Stevia nevű édes növénynek talán a legkevesebb a mellékhatása, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

Forrás: WellnessCafe

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség

A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet tenni ez ellen! 

Vigyázat! 2-es típusú cukorbetegség

Vigyázat! 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegségnek ez a gyakori formája akár szívinfarktust és agyi infarktust is okozhat. Szerencsére néhány hasznos tanács betartásával a kockázatok csökkenthetők, az életkilátások javíthatók!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Sajtgombóc

Sajtgombóc

  Elkészítése:   A  zsemlemorzsát elkeverem a reszelt sajttal, a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Amikor szépen összeállt, nedves kézzel diónyi gombócokat készítek, a tojások fehérjét felverem, megforgatom benne a gombócokat, utána a lisztben, és a...

Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről!

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről.

Túrós pogácsa receptje

Túrós pogácsa recept

Fél óra alatt készre süthető, isteni finom és még cukorbeteg emberek is fogyaszthatják ezt a túrós pogácsát! Egy gyors, egyszerű, ám annál ízletesebb recept!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Diabetikus bejgli recept karácsonyra

Diabetikus bejgli diós töltelékkel

Ezt a diabetikus diós bejglit még cukorbeteg emberek is fogyaszthatják, hiszen ha már egész évben vigyáztunk mit együnk, legalább karácsonykor ne kelljen nélkülözni :) 

Diabetikus mézeskalács receptje

Diabetikus mézeskalács

Ha szeretnéd cukor nélkül is élvezni a karácsonyt és nem szeretnél lemaradni a finomságokról, akkor készítsd el ezt a diabetikus mézeskalácsot! Isteni recept!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Hirdetés

Kedves Rita! Cukorbeteg diétának az alapja, hogy egy nap meghatározott szénhidrát mennyiséget fogyasszon el, ami általában...

Almagombóc receptje cukorbetegeknek

Almagombóc recept

Almagombóc receptje cukorbeteg emberek részére is, ha különleges édességre vágysz büntetlenül! Ebből isteni finom karácsonyi desszert lesz, garantálom ;)

Hirdetés
Chai tea készítése házilag

Készíts otthon egy szuper gyulladáscsökkentő teát, a chai teát!

Hallottál már a chai teáról? Igazi varázsszernek tartják, mert olyan összetevőkből készül, ami remek gyulladáscsökkentő, vércukorszint szabályzó és javítja az emésztést is!

Ambrosia Cukrászda

Ambrosia Cukrászda

Cím: 2151 Fót, Móricz Zs. út 96.
Telefon: 06-27-538-515
Email: info@ambrosia.hu
Weblap: ambrosia.hu/index.php?option=content&task=view&id=14

Intő jelek, hogy sok cukrot vittél szervezetedbe

8 intő jel, hogy túl sok cukrot viszel szervezetedbe

Ha ezeket az intő jeleket észleled magadon, akkor már biztos lehetsz, hogy túl sok cukrot vittél szervezetedbe és vigyáznod kell, mert hamarosan gondod lesz belőle!

Cukorbetegség tünetei, amelyeket nehéz felismerni

5 tünete a cukorbetegségnek, amit nehéz felismerni

Sokan tisztában vagyunk a cukorbetegség gyakori tüneteivel, viszont van 5 olyan, amit nehéz felismerni, azonban megelőzhetnénk velük a betegség kialakulását!