Mivel váltható ki a cukor? Az édesítőszerek előnyei és hátrányai

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Szeptember 23. Szombat - Tekla
Hirdetés
Hirdetés

Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?

Hirdetés
Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

 

Kristálycukor

A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.

 

Szőlőcukor

 

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

 

Gyümölcscukor

 

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük. 

 

Tejcukor

 

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

 

Malátacukor

 

A karamelles ízű malátacukor (maltóz) kevésbé édes, mint a kristálycukor, de talán éppen ezért még töményen sem tűnik kellemetlennek. A keményítők lebontásakor keletkező anyagot a szervezet lassan bontja le, éppen ezért fogyasztása után még sokáig nem leszünk éhesek. Maltózzal édesítik többek közt a péktermékeket, az italokat és a gyermekélelmiszereket.

 

Méz

 

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza.

 

 

Amivel a cukor kiváltható

 

Kétféle anyaggal lehet a cukrot kiváltani: a cukorpótlókkal és az édesítőszerekkel. Az előbbiekre jellemző, hogy az ízen kívül a térfogatukban is hasonlítanak a cukorra, tehát jellemzően por állagúak. A mesterséges édesítőszerek másik csoportja az energiát nem szolgáltató termékek, amelyek ma már nagy választékban elérhetők.

 

  • Szacharin: a kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett mennyiség 2,5 mg/testsúlykg.
  • Ciklamát: a szintetikus fehér port harmincszor édesebb a szacharóznál, és az USA egyes államaiban be van tiltva. Az EU-ban a napi megengedett mennyiség 7 mg/testsúlykg.
  • Aszpartam: pozitívuma, hogy nincs kesernyés mellékíze, viszont melegítés hatására elveszti édességét. A napi megengedett mennyisége 40 mg/testsúlykg.
  • Aceszulfám-K: A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik, viszont ez is teljesen mesterséges édesítőszer. Megengedett mennyiség naponta 9 mg/testsúlykg.
  • Szorbit, maltit, mannit: mindhárom anyag cukoralkohol, amelyet keményítő erjesztésével állítanak elő. Egyik sem annyira édes, mint a cukor, viszont jóval kevesebb az energiatartalmuk. Mivel lebontásukhoz nem szükséges inzulin, cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont túlzott mennyiségben hasmenést, bélmorgást, puffadást okozhatnak.

 

Melyiket fogyasszuk?

 

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak. A mesterséges édesítőknek lehet keserű mellékíze, allergiás reakciókat, puffadást válthatnak ki, és bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A Stevia nevű édes növénynek talán a legkevesebb a mellékhatása, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

Forrás: WellnessCafe

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Légszennyezettség és a cukorbetegség

A légszennyezettség és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata

Az emberek lakhelyének környezete és a keresetük magyarázatot adhat a 2-es típusú cukorbetegség és a légszennyezettség közötti kapcsolatokra. Érdekes eredmények

Cukorbetegség kutatás

Magyar kutatók nagy lépése

Csak Magyarországon több mint félmillió cukorbetegségben szenvedőn segíthet az a kísérleti fázisban lévő hatóanyag, amely az érrendszeri és veseszövődmények megelőzése és...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Raguleves

Raguleves

  Elkészítés: A megtisztított, megmosott zöldségeket karikára vágjuk, karfiollal éa a csirkeaprólékkal együtt kevés vízben egy teflonedényben összepároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, a petrezselyem felét, megszórjuk vegetával, és kb. 8 dl vizzel felöntjük....

Avokádó fogyasztása - érvek

10 ínycsiklandó érv az avokádó mellett

Az avokádó számos okból az egyik legkiválóbb része a táplálkozásnak: nem csak a súlycsökkentést segíti elő, de az életveszélyes betegségek esélyét is képes csökkenteni!

Fehér eperrel cukorbetegség és magas vérnyomás ellen

Fehér eper ami a magas vérnyomás és a cukorbetegség enyhítésére is használnak!

Sose gondoltad volna, pedig ez a hazánkban elterjedt növény nagyon hatékony a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen! Sőt daganatos megbetegedéseknél is alkalmazzák!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Gluténmentes kenyér recept chia maggal

Gluténmentes kenyér chia maggal és mandulával recept

Ha gluténérzékeny vagy, akkor sem kell lemondanod a kenyérről! Ez a recept egy könnyen elkészíthető, gluténmentes kenyér chia maggal és mandulával. Isteni finom!

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google. Ahogy az egy informatikai cégtől elvárható, nem látásjavító eszköznek szánják, hanem egy, a cukorbetegeknek szánt kiegészítőről, amivel mérhetik a vércukorszintjüket.

Hirdetés
A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Hirdetés

Kedves Kérdező! A D-vitamin hiányában valóban nő a kockázata számos krónikus betegségnek, köztük az elhízásnak...

Reggeli tevékenységek az egészséghez

3 reggeli tevékenység

Annak érdekében, hogy egészségünket megőrizzük, ezt a három tevékenységet minden nap el kell végezni. Indíts minden reggelt ezzel és egészségesebb leszel, mint valaha!

Hirdetés
új irányelv a cukorfogyasztásról

WHO - új irányelv a cukorfogyasztásról

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Vági Zsolt dietetikus

Vági Zsolt dietetikus

Telefon: +36 20 393 8000
Email: kerdezdadietetikust@gmail.com
Weblap: www.kerdezdadietetikust.hu

Egy finom sült zeller cukorbetegeknek

Cukorbetegség esetén sem kell lemondanod a fenséges ételekről

A cukorbetegség egy anyagcsere rendellenesség, mely esetén a gyomor mögött található hasnyálmirigy által termelt inzulin csekélyebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem termelődik. Az inzulin pedig a vérben felgyülemlő glükóz véráramba jutását segíti elő.

Lazac recept, a világon a legfinomabb, mert a lazac különösen jót tesz az egészségednek.

A lazac különösen jó az egészségnek, lazac recept

A lazac jó az egészségnek, a lazac szívvédő hatással rendelkezik, de ezen kívül még számos más előnye is van. Tippek a lazac elkészítéséshez és megmutatjuk neked a legfinomabb lazacos receptet.