Mivel váltható ki a cukor? Az édesítőszerek előnyei és hátrányai

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 24. Péntek - Emma
Hirdetés
Hirdetés

Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?

Hirdetés
Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

 

Kristálycukor

A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.

Hirdetés

 

Szőlőcukor

 

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

 

Gyümölcscukor

 

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük. 

 

Tejcukor

 

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

 

Malátacukor

 

A karamelles ízű malátacukor (maltóz) kevésbé édes, mint a kristálycukor, de talán éppen ezért még töményen sem tűnik kellemetlennek. A keményítők lebontásakor keletkező anyagot a szervezet lassan bontja le, éppen ezért fogyasztása után még sokáig nem leszünk éhesek. Maltózzal édesítik többek közt a péktermékeket, az italokat és a gyermekélelmiszereket.

 

Méz

 

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza.

 

 

Amivel a cukor kiváltható

 

Kétféle anyaggal lehet a cukrot kiváltani: a cukorpótlókkal és az édesítőszerekkel. Az előbbiekre jellemző, hogy az ízen kívül a térfogatukban is hasonlítanak a cukorra, tehát jellemzően por állagúak. A mesterséges édesítőszerek másik csoportja az energiát nem szolgáltató termékek, amelyek ma már nagy választékban elérhetők.

 

  • Szacharin: a kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett mennyiség 2,5 mg/testsúlykg.
  • Ciklamát: a szintetikus fehér port harmincszor édesebb a szacharóznál, és az USA egyes államaiban be van tiltva. Az EU-ban a napi megengedett mennyiség 7 mg/testsúlykg.
  • Aszpartam: pozitívuma, hogy nincs kesernyés mellékíze, viszont melegítés hatására elveszti édességét. A napi megengedett mennyisége 40 mg/testsúlykg.
  • Aceszulfám-K: A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik, viszont ez is teljesen mesterséges édesítőszer. Megengedett mennyiség naponta 9 mg/testsúlykg.
  • Szorbit, maltit, mannit: mindhárom anyag cukoralkohol, amelyet keményítő erjesztésével állítanak elő. Egyik sem annyira édes, mint a cukor, viszont jóval kevesebb az energiatartalmuk. Mivel lebontásukhoz nem szükséges inzulin, cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont túlzott mennyiségben hasmenést, bélmorgást, puffadást okozhatnak.

 

Melyiket fogyasszuk?

 

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak. A mesterséges édesítőknek lehet keserű mellékíze, allergiás reakciókat, puffadást válthatnak ki, és bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A Stevia nevű édes növénynek talán a legkevesebb a mellékhatása, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

Forrás: WellnessCafe

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Mit együnk az alacsonyabb vércukorszintért?

Mit együnk az alacsonyabb vércukorszintért?

Emberek milliói élnek diabétesszel vagy az azt megelőző állapottal, a prediabétesszel. A jó hír az, hogy egészséges étkezéssel csökkenteni lehet a vércukorszintet és megelőzhetjük vagy késleltethetjük a diagnózist. Íme három ígéretes megközelítés, hogy minimalizáljuk a cukorbetegség kockázatát.

Mítosz, tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban

7 cukorbetegség mítosz, amiket nem szabadna elhinned

Naponta 5000 új cukorbeteget diagnosztizálnak szerte a világban, de hiába, hogy ilyen elterjedt betegség, még most is számos tévhit van a cukorbetegséggel kapcsolatban

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Almagombóc

Almagombóc

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a zsemlemorzsát és a lisztet. Forró sós vízben kifőzzük a gombócokat, pici margarinra szedjük , és megszórjuk fahéjjas...

Avokádóolaj, avokádó olaj, kókuszolaj

9 ok, amiért jobb az avokádó olaj a kókuszolajnál

Aki kedveli a természetes alternatívákat, az biztos hallott már a kókuszolaj kitűnő hatásairól. Most viszont elárulok 9 okot, amiért az avokádó olaj jobb a kókuszolajnál!

Légszennyezettség és a cukorbetegség

A légszennyezettség és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata

Az emberek lakhelyének környezete és a keresetük magyarázatot adhat a 2-es típusú cukorbetegség és a légszennyezettség közötti kapcsolatokra. Érdekes eredmények

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség kutatás

Magyar kutatók nagy lépése

Csak Magyarországon több mint félmillió cukorbetegségben szenvedőn segíthet az a kísérleti fázisban lévő hatóanyag, amely az érrendszeri és veseszövődmények megelőzése és...

Avokádó fogyasztása - érvek

10 ínycsiklandó érv az avokádó mellett

Az avokádó számos okból az egyik legkiválóbb része a táplálkozásnak: nem csak a súlycsökkentést segíti elő, de az életveszélyes betegségek esélyét is képes csökkenteni!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Hirdetés

Kedves Szilvia! Sajnos csak most látom amit írt. Lehet, hogy már késő, de természetesen tudok étrendet összeállítani ha...

Fehér eperrel cukorbetegség és magas vérnyomás ellen

Fehér eper ami a magas vérnyomás és a cukorbetegség enyhítésére is használnak!

Sose gondoltad volna, pedig ez a hazánkban elterjedt növény nagyon hatékony a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen! Sőt daganatos megbetegedéseknél is alkalmazzák!

Hirdetés
Gluténmentes kenyér recept chia maggal

Gluténmentes kenyér chia maggal és mandulával recept

Ha gluténérzékeny vagy, akkor sem kell lemondanod a kenyérről! Ez a recept egy könnyen elkészíthető, gluténmentes kenyér chia maggal és mandulával. Isteni finom!

Bionx termékek

Bionx termékek

Cím: 2053 Herceghalom, Móriczi út 1.
Telefon: +36-70-776-7757
Email: ahajdu2002@yahoo.de
Weblap: www.bagoly.mybionx.net/

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google. Ahogy az egy informatikai cégtől elvárható, nem látásjavító eszköznek szánják, hanem egy, a cukorbetegeknek szánt kiegészítőről, amivel mérhetik a vércukorszintjüket.

Reggeli tevékenységek az egészséghez

3 reggeli tevékenység

Annak érdekében, hogy egészségünket megőrizzük, ezt a három tevékenységet minden nap el kell végezni. Indíts minden reggelt ezzel és egészségesebb leszel, mint valaha!