A cukorbeteg-diéta alapszabályai. Mit kell tudni a szénhidrátfogyasztásról? A cukorbeteg étrend energiatartalma

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. Szeptember 30. Kedd - Jeromos
| Szerző: Kiss Éva

A cukorbetegek helyes táplálkozása

A cukorbetegek diétájának lényege a napjában többszörre elosztott, egyszerre viszonylag kevés szénhidrátmennyiséget tartalmazó, zsír- és energiaszegény, rostdús étrend.

A cukorbetegek helyes táplálkozása

Magyarországon öt-hatszázezer ismert cukorbeteg él. Többségük, legalább 75%-uk testtömeg-felesleggel rendelkezik, többletsúlyuk általában évekkel, évtizedekkel megelőzte a cukorbetegség kialakulását, és annak kiváltásában döntő szerepet játszott. Számukra alapvető fontosságú (lenne) a testsúly csökkentése, lehetőség szerint normalizálása. Minél korábban kerül erre ugyanis sor, annál jelentősebben javulnak az egyén életkilátásai: kedvező esetben még maga a cukorbetegség is visszafejlődhet, de legalábbis könnyebben egyensúlyban tarthatóvá válhat. A diétát az orvos írja elő, megállapítva két legfontosabb tényezőjét, azt, hogy a beteg mennyi szénhidrátot és energiát fogyaszthat.

 

A szénhidrátfogyasztásról

 


A cukorbeteg-diéta alapszabálya, hogy a cukortól és minden cukorral vagy mézzel készült ételtől tartózkodni kell. A cukor helyettesítésére különböző édesítőszerek használatosak. Nem tartalmaz energiát illetve szénhidrátot a több mint száz éve ismert szacharin mellett a különböző márkaneveken kapható ciklamát, aszpartam és aceszulfám-K, amelyeknek előnye, hogy ízüket főzés-sütés során is megtartják. Ha nemcsak a cukor ízét, hanem a térfogatát is pótolni kell, akkor szorbitot vagy fruktózt használnak. Ezek ugyan lassabban emelik a vércukorszintet, mint a szőlő- vagy répacukor, de tartalmaznak energiát, és szénhidrátnak tekinthetők, tehát a napi engedélyezett szénhidrát- és energiamennyiségbe bele kell számítani.

Kerülni kell a vércukrot gyorsan emelő, vagyis magas glikémiás indexű élelmiszer, étel, ital fogyasztását. Ilyenek például a malátacukor, a burgonyapüré-por, a főtt burgonya, a méz, a gabonapelyhek (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú magas szénhidráttartalmú növényi termék), valamint minden cukros üdítőital. Ezek fogyasztása a cukorbetegek számára feltétlenül kerülendő. Ami javasolható, az a vércukrot kevésbé emelő, viszonylag alacsony energiasűrűségű, alacsony glikémiás indexű növényi eredetű élelmiszerek széles skálája, így a fekete kenyér, lencse, bab, borsó, szójabab, korpás müzli, színes főzelékek, salátafélék, káposztafélék, cékla, retek, hagyma, zöldhagyma, paprika, paradicsom. Ezen túlmenően a gyümölcsök fogyasztása - beleértve a citrusfélék mellett a hazai gyümölcsök túlnyomó többségét - is messzemenően javasolható. Ideálisan beleillik a fogyókúrába gyümölcsnap tartása, amikor is semmi mást nem fogyaszt a cukorbeteg, mint másfél-két kg almát, körtét vagy narancsot. Természetesen a magasabb cukortartalmú banánból, szőlőből csupán minimális mennyiséget, a cseresznyéből, meggyből, sárgabarackból többet, a görögdinnyéből, málnából, eperből még többet fogyaszthat a diabéteszes.

 

A cukorbeteg étrend energiatartalma

 

 

Önmagában csupán a szénhidráttartalomra koncentrálás félrevezető, mert ha az energiatartalmat nem határozzuk meg, egyrészt nem biztosíthatjuk az optimális tápanyag-összetételt, másrészt a cukorbeteg önkéntelenül is átlépi az energiahatárt, hiszen úgy véli, ami nem szénhidrát, abból bármennyit ehet (például "húst hússal"). Ezzel a szemlélettel sajnos még ma is gyakran lehet találkozni.
A súlyfelesleggel rendelkező diabéteszesek számára a lefogyás a legfontosabb elérendő cél, tehát nekik nemcsak a cukor (szénhidrát) fogyasztás mértékére, hanem a napi energia-bevitelre is kell ügyelniük. A súlyfelesleggel élő diabéteszes nők számára fogyókúrájuk idejére a 4200 kilojoule-t, azaz 1000 kilokalóriát tartalmazó étrend, a fogyókúrára javasolt cukorbeteg férfiak részére az 5900 kilojoule-t, azaz 1400 kilokalóriát tartalmazó menü javasolható. Ezen diétáknak lényegében semmiben nem kell különbözniük a nem cukorbeteg fogyókúrázó számára javasolható, kiegyensúlyozott, egészségesnek mondható étrendektől.
Szakértők figyelmeztetnek arra is, hogy ha bárki a fogyókúrát befejezi, energia-bevitelét csupán 20-30%-kal növelheti a visszahízás veszélye nélkül, mert egy lefogyott kövér ember - még ha testsúlyát teljesen normalizálta is - soha nem válik valódi sovánnyá, hanem mindig "lefogyott kövér", azaz visszahízásra hajlamos marad. Ez a szabály egyaránt áll a cukorbeteg és az anyagcsere szempontjából egészséges egyénekre.

Minden cukorbetegnek ajánlható, hogy maximálisan kerülje a zsíros húsok és tejtermékek fogyasztását, helyettük részesítse előnyben a sovány húsárukat (azokat is kis mennyiségben). A vaj helyett kevés margarint, zsír helyett étolajat használjanak. Emellett a fogyókúrázó cukorbetegeknek előnyben kell részesíteni a zsiradékkímélő konyhatechnika (teflon, alufólia, grillezés, roston sütés stb.) alkalmazását.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a vérben felhalmozódó glükóz számos tápanyag felszívódását gátolja, melynek következtében kifejlődő hiány más betegségek kiindulópontjává válhat. A vitaminok közül a C vitamin hiányának kifejlődése a legismertebb a cukorbetegek körében. A D-vitaminhiány - bár nem következménye a diabétesznek - rontja a cukorbetegek állapotát. Ezért esetenként vitamin-kiegészítésre is szükség lehet: a cukorbetegség kezelése során használt vitaminok a niacin, biotin, C- vitamin, E-vitamin, F-vitamin, Q10.

Az egészséges embereknek is hasznos, de a cukorbetegeknek különösen fontos, hogy a napi táplálékmennyiséget öt-hat étkezésre elosztva vegyék magukhoz. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, lefekvés előtti vagy késői vacsora alkotta táplálkozási ritmus az inzulin adásának függvénye, amit a kezelőorvossal kell egyénileg megbeszélni.

Mindezek betartásával a cukorbetegek többsége pusztán étrendi eszközökkel többet érhet el, mint megelőzően akár többféle gyógyszerkészítmény alkalmazása révén.

Forrás: HáziPatika.com

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék:
Rendszeres mozgás

22 tényező, amely hatással van a vércukorszint alakulására! 2. rész

A folytatásban még több olyan tényezőről olvashatsz, ami a vércukorszint csökkenését, illetve növekedését okozza. A cikk első részében az élelmiszerekről és a gyógyszerekről volt szó. Ebben a részben a fizikai aktivitásról, a biológiai tényezőkről és környezeti tényezőkről olvashatsz bővebben!

Vércukorszint mérése

22 tényező, amely hatással van a vércukorszint alakulására! 1. rész

A vércukorszintre több tényező hat, mint amit figyelni tudnál. Nem csak olyan tényezőket gyűjtöttünk össze, amelyek megemelik a vércukorszintet, hanem olyanokat is, amik csökkentik, illetve van pár olyan dolog is, ami mindkettő hatást el tudja érni. Nézd meg te is, hogy mennyi...

Puzzle

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 3. rész

A cikksorozat újabb része nem tér el az előzőek filozófiájától és továbbra is csak olyan ételeket mutatunk be a,elyeket egyszerűen, gyorsan el lehet készíteni, de mégis látványos eredményt hoznak. Készíts te is kreatív és egyben egészséges ételeket, amelyekre már...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Burgonyafőzelék

Elkészítés: Az olajon világosbarnára pirítjuk a megtisztított és lereszelt hagymát, meghintjük pirospaprikával, majd hozzáadjuk a karikára vagy kockára vágott burgonyát. Majd kevés vizet hozzáöntve, babérlevéllel, sóval ízesítve fedő alatt puhára pároljuk. A tejföllel...

Vércukorszint mérés

Az OEP vércukorszint mérés alapján ad támogatást az inzulinra

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak abban az esetben ad teljes mértékben támogatást az inzulinra, ha a kérvényező cukorbeteg, nem veszélyezteti a saját egészségét, vagyis betartja a cukorbetegek számára előírt diétát. Ennek ellenőrzésére a vércukorszint átlagot veszik figyelembe.

Cseresznye és eper

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 2. rész

A folytatásban további öt gyümölcs párost mutatunk be, amelyek az előző cikkekhez hasonlóan egymással harmonizáló ízvilággal rendelkeznek és tápanyag szempontjából is kiegészítik egymást. Naponta kis mennyiségben a cukorbetegek is fogyaszthatnak gyümölcsöt, így érdemes...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Inzulin

Így hat az inzulin a szervezetre – Ismerd meg a teljes folyamatot!

A cukorbetegek számára az inzulin az egyik legfontosabb dolog, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy sokan alig tudnak róla valamit.. Most megmutatjuk, hogy tulajdonképpen miért is annyira fontos a szervezet számára az inzulin.

Eper és kivi

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 1. rész

A 10 zöldségkombinációt tartalmazó összeállítás után többen kértétek, hogy gyümölcsökből is csináljunk egy hasonló összeállítást. Bár gyümölcsökből csak korlátozott mennyiséget lehet fogyasztani a cukorbetegeknek, egyáltalán nem annyit, mint a zöldségekből,...

Hámozni, vagy nem hámozni?

Hámozni, vagy nem hámozni?

A zöldségek és gyümölcsök esetében komoly dilemmát okozhat, hogy meghámozzuk őket, vagy sem. A hámozás mellett szól fertőtlenítőszer, ellen pedig a vitamintartalom megnövelése. Most akkor melyik opciót válasszunk?

Kedves Gábor! Átlagos esetben, ha nem tud közelebbit kideríteni a kenyérről úgy kell számolni, hogy a tömegének a fele a...

Inzulin

Az 1-es típusú cukorbetegek szervezete is termelhet valamennyi inzulint!

Egy új vizsgálati módszernek köszönhetően, az 1-es típusú cukorbetegek egy részéről bebizonyosodhat, hogy a szervezete mégis termel valamennyi inzulint. Ez akár több évtizede fennálló cukorbetegség esetén is lehetséges lehet. Ez a tanulmány egészen új fényben világítja...

Kreatív ételek

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 2. rész

Folytatjuk a kreatív, de gyorsan elkészíthető ételekből álló cikksorozatot. Olyan egészséges és tápláló élelmiszerekből is elkészíthetők a mindennapi étkezéshez szükséges ételmennyiség, ami segít minél több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatni a szervezetet....

Dr. Károlyi Hortenzia belgyógyász-diabetológus

Weblap: xn--diabetolgus-xeb.hu/lap/ismerteto/mit/bemutatkozas

A nyírfacukor veszélyes a kutyáknak

A nyírfacukorral készült ételekből senki ne adjon a kutyájának!

A nyírfacukor, vagy más néven xilitol, egy olyan alapanyag, amelyet a cukorbetegek a cukor helyettesítésére szoktak használni. Az emberek és állatok esetében azonban teljesen másképp hat, és a kutyákra nagyon veszélyes tud lenni!

Egészséges szendvics

Így állíts össze egy tökéletes cukorbetegek által is fogyasztható szendvicset!

Reggelire, ebédre, vacsorára, vagy bármilyen kiegészítő étkezésre jó választás a szendvics. Készíts egészséges, de finom szendvicseket, amelyeket akár csomagolva magaddal is vihetsz. Most megmutatjuk hogyan áll össze egy tökéletes szendvics, amit cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs