Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Milyen fehérjéket fogyaszthatok?

Míg a növényi eredetű élelmiszerek a legfőbb szénhidráthordozók, addig a jelentősebb fehérjeforrások az állati eredetű élelmiszerek; a hüvelyesek és a gabonafélék szintén fontos fehérjeforrások.

A korszerű táplálkozási irányelveket követve a napi fehérjemennyiségnek csak a felét ajánlott állati eredetű forrásokból biztosítani. Ez is alátámasztja, hogy véglegesen el kell vetni azt a korábbi nézetet, miszerint a cukorbetegnek "húst hússal" kell ennie. A túlzott húsfogyasztással felborul a kívánatos tápanyagforrás-egyensúly, azaz a megfelelő szénhidrát-zsír-fehérje bevitel aránya és jelentősen nő az energiafelvétel, hiszen a fehérjeforrások többnyire különböző mennyiségű zsiradékkal együtt fordulnak elő /rejtett zsír/. Ez elkerülhető, ha az elfogyasztott élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalmát együttesen tartja szem előtt a cukorbeteg.

A hústermékek közül a zsírban (rejtett zsírra is gondoljunk), és így energiában szegényebb források (baromfi, sovány marha és sertés húsok, halak, gépsonka, baromfi párizsi, aszpikos készítmények) ajánlottak. Igen előnyös lenne legalább heti 1-2 alkalommal halat [folyami (busa), tengeri] enni, ezek omega-3 zsírsavtartalma kedvezően csökkenti a vérzsír-szintet, valamint a halak energiaértékük szempontjából is kedvezőek (10 dkg sovány sertéshús=160 kcal; 10 dkg heck=90 kcal).
A tojás nem emeli a vércukrot, sárgájának viszont magas a koleszterin- és energiatartalma (1 tojás sárgája=16 g CH, 55 kcal), átlagosan heti 3-4 db fogyasztása ajánlható.


Miért kell nekem injekció, ha másnak jó a tabletta ?

Ha ún. 1-es típusú cukorbetség áll fenn, ahol az alapprobléma az inzulin termelés jelentős csökkenése vagy hiánya- ott inzulin adásával javítható a beteg állapota. Az inzulin jelenleg csak injekció formájában adagolható. Ha az alaprobléma a szervezet inzulin érzékenységének csökkenése (2-es típus) –tehát elegendő inzulin termelődik a szervezetben- akkor van lehetőség tablettás kezelésre.

A kérdések listája

Állandóan diétáznom kell?

El kell-e mondanom a munkahelyemen, hogy cukorbeteg lettem?

Elég a cukorbetegség tüneteit keresni?

Eltér-e a napjainkban ajánlható cukorbeteg étrend a korszerű táplálkozási irányelvektől?

Genetikailag örökölhetem a cukorbetegséget?

Gyermekeim öröklik majd a cukorbetegséget?

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Ha inzulint kapok megváltozik az életem?

Ha lefogyok meggyógyulok?

Hogyan kereshető a cukorbetegség?

Hogyan számoljuk ki az étrend energia és szénhidráttartalmát?

Ihatok tejet?

Kezelhető-e a cukorbetegség diéta nélkül?

Korlátlanul fogyaszthatok-e zöldséget?

Lehet gyermekem?

Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?

Más betegségek is okozhatnak diabéteszt?

Mennyi alkoholt ihatok?

Mennyi babot ehetek?

Mennyi rizst ehetek?

Mi a cukorbetegség?

Mi az a pcos szindróma?

Mi az a szénhidrát?

Mi az inzulin szerepe szervezetünkben?

Mi az inzulin,a vércukorszint és a diéta kapcsolata?

Mi az inzulinrezisztencia oka?

Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása

Miért fontos, hogy sok gyümölcsöt egyek?

Miért kell nekem injekció, ha másnak jó a tabletta ?

Mikorra tehető az inzulinrezisztencia kialakulásának kezdete?

Milyen energiatartalmú étrend ajánlható?

Milyen fehérjéket fogyaszthatok?

Milyen gyakori az inzulinrezisztencia?

Milyen gyakran és egyszerre mennyi szénhidrátmennyiséget tartalmazó ételt fogyasszunk?

Milyen kenyérfélét egyek?

Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?

Mit érdemes tudni a zsírokról?

Mit érdemes tudni az édesítőszerekről?

Mit jelent a glikémiás index?

Nem ehetek többé édességet?

Szedhetek-e fogamzásgátló tablettát?

Tényleg megvakulhatok?


Vissza a főoldalra

Kommentek

seresj | 2011-03-13 16:31 P (2009-06-06 23:11 ) részére Válasz erre

Igen Igazuk van !3. kórházban járom a tortúrát! 97 óta fedezték fel Nálam a diabetest és sajnos most már a polieuropánián kívűl,jelentkezett az érszűkület is !Szédelgeg és nem jó a vérrellátás a végtagokban!Érdekelen ez a dolog ha bővebben írna! Köstzönöm.

GyL | 2009-07-08 11:26 P (2009-06-06 23:11 ) részére Válasz erre

Én ma íratkoztam fel a lapra, és az a leginkább megdöbbentő számomra, hogy a szakértők nem válaszolnak a kérdésekre. Azt hittem, ez a lap erre való. Nem vagyok szakmabeli, csak megpróbálom helyettesíteni a profikat. Nem igaz, hogy a sok cukor okozza a cukorbetegséget. Szinte mindenki sok cukrot eszik, és "csak" a 10%-uk cukorbeteg. Az inzulin nem tápanyagszállító. A már a vérben levő tápanyag (a szőlőcukor) sejtekbe jutását segíti elő. Ez több helyen megtalálható a macosz.hu-n is. Valóban nem az elhízás okozza a cukorbetegséget, de az öregkori cukorbetegek 90%-a elhízott, miközben az átlag lakosságban ennél jóval kisebb az arány. Vagyis valami összefüggés mégiscsak kell legyen. Az inzulinrezisztenciáról írtak igazak, és sajnos az orvosokról írtak is. A dietetikusokkal viszont jobb, a diabetikusokkal nagyon jók a tapasztalataim. A szakirodalom viszont kétségbeejtő. Még a medikusokat is egy csomó hülyeségre tanítják ez ügyben az egyetemen.

Zöldarany a segítség! | 2009-06-10 22:04 Válasz erre

Egyet értek az előttem szólóval. Az én édes anyámmal is végig jártuk a hadak útját mígnem megismerkedtünk egy fajta mikróalga készítménnyel ami csökkentette a cukrát napok alatt és a gyógyszert is felére csökkentettük három hónap után!Ezt sokan nem hiszik ,de szerencsére nem ő az egyetlen.Ezt 10 II-es típusú betegből 6-8 nagyon rövid idő alatt visszajelzi.És ami nagyon jó még nála,hogy ólom nehéznek érezte a lábát minden felkelésnél ez is megszűnt mert tisztítja a hajszálereket és nagymértékben javítja a perifériás keringést.És ez hosszú évekre kitolhatja esetlegesen mondjuk egy végtag elvesztését.szemes.attila4@gmail.com

P | 2009-06-06 23:11 Válasz erre

Döbbenet számomra, hogy orvosok, dietetikusok ennyire nem értenek ahhoz amit csinálnak! Azért döbbenet ez, mert emberéletek vannak a kezükben! Igencsak nemtisztelt orvosok! A cukorbetegséget az izolált szénhidrátok (gyengébbek kedvéért: cukrok és liszt) okozzák ÉS SÚLYOSBÍTJÁK!!! Mielőtt belémkötnétek, a kettes típusú cukorbetegségről beszélek, hiszen ez a cukorbetegek több mint 90%-át teszi ki! Az izolált szénhidrátoknak - természetellenes formájuk révén - túl magas a glikémiás indexük. Ez azt jelenti, hogy túl gyorsan szívódnak fel és kerülnek a véráramba és ezért túl sok inzulint termel a hasnyálmirigy. Az inzulin a test tápanyagszállítója, minél több van belőle, annál több tápanyagot szállít. Viszont ha nincs szénhidrát ürülés a sejtekben (pl edzés vagy fizikai munka hatástól) akkor csak zsírba tudja raktározni - ezért okoz elhítást IS a cukor és a liszt. ÉS NEM AZ ELHÍZÁS OKOZZA A CUKORBETEGSÉGET! Na most ezekre a nagy tápanyaglöketekre a sejtek elkezdenek védekezni, ezt hívják inzulinrezisztenciának! Csakhogy a vérben ott a sok cukor, ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Azonban egy idő után feladja, és nem termel többet, a tartósan magas vércukor pedig elkezdi "áldásos" hatását: vakság, lábamputáció, impotencia stb. - ezt hívjuk cukorbetegségnek! Kedves cukorbetegek! Ennek fényében hallgassatok az orvosokra/dietetikusokra!

alifa | 2009-05-15 07:57 Válasz erre

Új diagnózist állított fel egy orvos vizsgálat nélkül: Polyneurophatia diabetica! Ellenkeztem, mivel panaszmentes vagyok, közérzetem kielégítő.Válaszra sem méltatott.Mi alapján döntött az orvos,mit takar ez a diagnózis?

Évi5 | 2008-11-14 10:06 Válasz erre

Kittinek üzenem ha még nem válaszolt senki neki,hogy mindíg más helyre kell adni az inzulint.Nekem is volt ilyen problémám és sajnos egy műtét követte mert egy szilva nagyságú gumó lett a hasamba az inzulin miatt.Azóta mindíg más helyre adom az inzulint.

Kitti | 2008-10-26 18:44 Válasz erre

2-es típusú diabeteses vagyok, inzulinos és azt szeretném megkérdezni, hogy az injekciózástól miért képződnek fájdalmas csomók a hasamban és mit lehet ellene tenni? Ha tud valaki valamit légyszi írjon!Előre is köszönöm!

Gabica | 2008-09-08 15:43 Válasz erre

Azt szeretném megkérdezni,hogy a párom most kapott új fajta inzulint és eleinte jó volt de mostanában ugrál a cukra.Reggeli után felszokott menni 16-ra is 2 óra elteltével lemegy 4-re vagy az alá.Miért lehet ez???

Cukros | 2008-08-25 15:08 Virág Magdolna (2008-08-25 10:37 ) részére Válasz erre

Hát akkor tedd fel a kérdésedet az online tanácsadás menüpont alatt, ugyanis ez nem az..... http://macosz.hu/online-marketing.html

Virág Magdolna | 2008-08-25 10:37 Válasz erre

Már elég régóta várom a választ arra, hogy gyerekeknél mi a normális cukor érték? Vagy itt senki nem frissíti a lapot? Köszönöm.

Virág Magdolna | 2008-07-24 14:59 Válasz erre

Tudja valaki, hogy gyerekeknél mennyi a normális érték? Köszi a választ!

Maya | 2008-06-13 14:31 Válasz erre

Szia Melinda, elnézésedet kell kérnem, ha kicsit tovább olvasok, akkor nem zaklatlak az elöbbi levéllel. Elnézést, Maya

Maya | 2008-06-13 14:23 Melinda (2007-11-29 12:11 ) részére Válasz erre

Szia Melinda, olvastam Henriett kérdését az XXX nevű gyógyszerről, és erre a te válaszodat, úgyhogy ha nem okoz gondot én is kérném, hogy írj róla bővebben. Természetesen itt fentebb megadom az e-mail címem e célból. Előre is köszönöm a fáradozásodat, szia, Maya

Kukac | 2007-12-30 21:52 Kata01 (2007-12-09 20:17 ) részére Válasz erre

Csak kiegészíteném azzal, hogy a 2-es tipusúak sem mindig tehetnek arról, hogy kialakul a betegségük...

Kata01 | 2007-12-09 20:17 Válasz erre

A hasnyálmirigy átültetés nem életmentő műtét. Azokban az esetekben kerül rá sor, amikor az inzulin-függő cukorbetegségben szenvedő páciens más szerveinek károsodása csak ezzel a műtéttel védhető ki vagy lassítható. Azaz a cukorbetegség igen is gyógyítható csak épp akkor ha már kialakultak a szövődményei, de ekkora már az érfalak is legyengültek így rizikós a műtét. Miért egyszerübb az utógondozás, mint a prevenció? Az 1-es típusú cukorbetegek nem tehetnek arról, hogy ezt örökölték. Májtranszplantációt miért végeznek az egész életében magát károsító alkoholistán?

MacoszAdmin (Melinda) | 2007-11-29 12:33 Henriett (2007-11-29 09:45 ) részére Válasz erre

Máris itt a segítség Henriett!!! Ezen a linken mindent meg tudsz a készítményről! http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/avandamet/423003hu1.pdf Üdv: MacoszAdmin

Melinda | 2007-11-29 12:11 Henriett (2007-11-29 09:45 ) részére Válasz erre

Szia Henriett! Sajnos a gyógyszernevet moderálnom kellett, mert ez itt nem a reklám helye. Viszont emailben nagyon szívesen felvilágosítást adunk Neked ezzel a készítménnyel kapcsolatban, mindenről amit tudni szeretnél. Ehhez viszont kellene nekem egy email cím a Te részedről! Üdvözlettel: MacoszAdmin

Henriett | 2007-11-29 09:45 Válasz erre

Szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki egy XXX (gyógyszernév moderálás: Macosz Moderátor) nevű gyógyszerről, mert nem találok róla semmit. Állítólag nagyon jó eredményei vannak a cukrosoknál, de magyar leírást sehol nem találtam róla. tud valaki valamit róla? Köszi, penzugylk@invitel.hu

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni

FÓRUM

Legfrissebb hozzászólások:

Fórum a cukorbetegségről általában II.

Nekem se volt,azért is szoktam el! Tovább

Fórum a cukorbetegségről általában II.

Hurrá újra működik!!!nekem hosszú hónapokig hiányzott a küldés felirat. Remélem mindenki jól van és... Tovább

BLOG

Legfrissebb blog bejegyzések:

Hogyan keljek fel?

Nem visz rá a lélek (vagy csak nagyon nehezen), hogy éjfélnél tovább ne legyek fent, és ne keljek fel 10... Tovább

Ageloc R2

Sejtszintű méregtelenítés Tovább

Időjárás

Záporesõ Záporesõ
Budapest
04. 25. P

Záporesõ
Min-Max: 12 °C 21 °C


Heti időjárás előrejelzés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Eseménynaptár

2014 Április

H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             

Szavazás

Hol sportolsz Ősszel?


Még több szavazás