1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2016. Május 27. Péntek - Hella
| Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség
Mozogj, hogy vérnyomásod optimális legyen

Mozogj, hogy optimális legyen a vérnyomásod

A magas vérnyomás csökkenthető az életmódváltással és a rendszeres mozgással. Mielőtt valaki a magas vérnyomást a genetikára fogná, vizsgálja meg az életmódját először is.

Gyümölcsök diabéteszeseknek

Milyen gyümölcsöket együnk cukorbetegen?

Gyümölcsök, melyek nem befolyásolják a vércukorszintet, mértékletes fogyasztás esetén

Pulykamell fűszeres margarinnal és vitaminsaláta körettel a húsvéti asztalra, cukorbetegeknek is.

Pulykamell fűszeres margarinnal és vitaminsalátával, a húsvéti asztalra, cukorérzékenyeknek is.

Vendégváró falatok a húsvéti asztalra! Akkor sem kell megfosztanod a locsolóid, esetleg saját magad a finom ételektől, ha diétáznotok kell! Ismerkedj meg egy ínycsiklandozó recepttel: Pulykamell fűszeres margarinnal és vitaminsalátával.

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Rakott alma

Rakott alma

Elkészítés: Egy tűzálló tálat margarinnal vékonyan kikenünk. Az almát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A tehéntúrót a tojással, margarinnal, reszelt citromhéjjal, édesítőszerrel habosra keverjük. A tál aljába rakjuk az almakarikák felét és kevés fahéjjal meghintjük....

Cukorbetegség és CH

Cukorbetegség és a szénhidrátok

Az étkezés utáni vércukorszint az étkezés során elfogyasztott szénhidrátmennyiségétől, felszívódásától, emésztésétől és véráramba jutásától függ.

Pecsétviaszgomba, ganoderma

Pecsétviaszgomba és a II-es típusú cukorbetegség

A pecsétviaszgombát másnéven ganordermát a Kínai Gyógyászatban évezredek óta alkalmazzák. A „hallhatatlanság” növényének hívják, hiszen az egyik leghatásosabb és legszélesebb körben használt gyógynövény.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukor iránti vágy csökkentése

Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát?

Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket! Az Ön szekrényében is vannak olyan termékek, melyeket karcsúsító hatásuk miatt vásárolt?

Sonkás sertéstekercs, tormás fejes salátával diabetikusan Húsvétra

Húsvéti sonkás sertéstekercs, tormás fejes salátával diabetikusan

Diétáznod kell de nem szeretnéd kihagyni Húsvétkor a finom falatokat?! Ismerj meg egy húsvéti receptet amit nyugodt szívvel fogyaszthatsz Te is: Sonkás sertéstekercs, tormás fejes salátával diétázóknak is!

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Kedves Enikő!   A lelkiismeretes válaszadás korántsem olyan egyszerű mint amennyire a kérdése az esetleg sugallaná. Ennek oka...

Több fahéjat javasolnak a cukorbetegeknek Fokozott inzulinválasz cukorbetegek megmentője

Több fahéjat javasolnak a cukorbetegeknek

 Cukorbetegeknek érdemes rendszeresen fahéjat fogyasztani, hiszen a fűszer nemcsak kellemes ízt biztosít az ételeknek, de pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik: csökkenti például a vércukor, a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjét, így természetes...

A hüvelyesek segítenek kontrollálni a cukorbetegséget

A hüvelyesek segítenek kontrollálni a cukorbetegséget

A bab, a borsó, a lencse és más hüvelyeseket melegen ajánlanak a cukorbetegeknek. A 2-es típusú diabéteszesek esetében a vércukorszintet és a vérnyomást is javíthatják!

Végvári cukrászda

Végvári cukrászda

Cím: 1174 Budapest, Baross u. 49.
Telefon: 06 (1) 258-2700
Email: info@vegvaricukraszda.hu
Weblap: vegvaricukraszda.hu/

5 étel, ami segít megtisztítani a májat a méreganyagoktól

5 étel, ami segít megtisztítani a májat a méreganyagoktól

A test egészsége szorosan összefügg a máj egészségi állapotával és annak képességével, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetből. Az ételek, amelyeket megeszünk, gyakran tele vannak veszélyes anyagokkal, éppen ezért fontos, hogy segítsük a szervezetünket a méregtelenítésben.

A nyers brownie receptje

A nyers brownie receptje

Elég nagy problémát okoz a karácsonyi desszert elkészítése ilyenkor számunkra, de mutatok nektek egy diétás, mégis isteni finom és egészséges brownie receptet!