1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. Szeptember 23. Kedd - Tekla
| Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség
Vércukorszint mérés

Az OEP vércukorszint mérés alapján ad támogatást az inzulinra

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak abban az esetben ad teljes mértékben támogatást az inzulinra, ha a kérvényező cukorbeteg, nem veszélyezteti a saját egészségét, vagyis betartja a cukorbetegek számára előírt diétát. Ennek ellenőrzésére a vércukorszint átlagot veszik figyelembe.

Cseresznye és eper

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 2. rész

A folytatásban további öt gyümölcs párost mutatunk be, amelyek az előző cikkekhez hasonlóan egymással harmonizáló ízvilággal rendelkeznek és tápanyag szempontjából is kiegészítik egymást. Naponta kis mennyiségben a cukorbetegek is fogyaszthatnak gyümölcsöt, így érdemes...

Inzulin

Így hat az inzulin a szervezetre – Ismerd meg a teljes folyamatot!

A cukorbetegek számára az inzulin az egyik legfontosabb dolog, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy sokan alig tudnak róla valamit.. Most megmutatjuk, hogy tulajdonképpen miért is annyira fontos a szervezet számára az inzulin.

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Csőben sült töltött vajretek recept

Csőben sült töltött vajretek recept

  A megpucolt vajretek belsejét kikaparod.  Lereszeled, 1 szelet apróra vágott sonkát, metélőhagymát, tormás majonézt adunk hozzá. Az egészet visszatöltjük az üregbe, megszórjuk sajttal és készre sütjük.   Húsvétra és diétás étrendhez is javaslom.    

Eper és kivi

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 1. rész

A 10 zöldségkombinációt tartalmazó összeállítás után többen kértétek, hogy gyümölcsökből is csináljunk egy hasonló összeállítást. Bár gyümölcsökből csak korlátozott mennyiséget lehet fogyasztani a cukorbetegeknek, egyáltalán nem annyit, mint a zöldségekből,...

Inzulin

Az 1-es típusú cukorbetegek szervezete is termelhet valamennyi inzulint!

Egy új vizsgálati módszernek köszönhetően, az 1-es típusú cukorbetegek egy részéről bebizonyosodhat, hogy a szervezete mégis termel valamennyi inzulint. Ez akár több évtizede fennálló cukorbetegség esetén is lehetséges lehet. Ez a tanulmány egészen új fényben világítja...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Kreatív ételek

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 2. rész

Folytatjuk a kreatív, de gyorsan elkészíthető ételekből álló cikksorozatot. Olyan egészséges és tápláló élelmiszerekből is elkészíthetők a mindennapi étkezéshez szükséges ételmennyiség, ami segít minél több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatni a szervezetet....

A nyírfacukor veszélyes a kutyáknak

A nyírfacukorral készült ételekből senki ne adjon a kutyájának!

A nyírfacukor, vagy más néven xilitol, egy olyan alapanyag, amelyet a cukorbetegek a cukor helyettesítésére szoktak használni. Az emberek és állatok esetében azonban teljesen másképp hat, és a kutyákra nagyon veszélyes tud lenni!

Hámozni, vagy nem hámozni?

Hámozni, vagy nem hámozni?

A zöldségek és gyümölcsök esetében komoly dilemmát okozhat, hogy meghámozzuk őket, vagy sem. A hámozás mellett szól fertőtlenítőszer, ellen pedig a vitamintartalom megnövelése. Most akkor melyik opciót válasszunk?

Kedves Mamika 51! Kérdésére az alábbiakat gondolom: Ön intenzív inzulinkezelést kap. Ilyen típusú inzulinadagolás mellett az...

Egészséges szendvics

Így állíts össze egy tökéletes cukorbetegek által is fogyasztható szendvicset!

Reggelire, ebédre, vacsorára, vagy bármilyen kiegészítő étkezésre jó választás a szendvics. Készíts egészséges, de finom szendvicseket, amelyeket akár csomagolva magaddal is vihetsz. Most megmutatjuk hogyan áll össze egy tökéletes szendvics, amit cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Őszi erdő

Az ősz a legjobb évszak a túrázáshoz – Próbáld ki te is!

A túrázás, kirándulás olyan mozgási lehetőséget biztosít, amit kevés sportág, mozgásforma tud visszaadni. Mivel szépen, fokozatosan, egyenletes tempóban történik a mozgás, amit akár egész nap is végeznek a kirándulók sokkal hasznosabb, mint az alig fél órás edzések....

Nándori Cukrászda

Cím: 1092 Budapest Ráday utca 53.
Telefon: 215-8776
Email: mailto:nandoricukraszda@nandori.hu
Weblap: www.nandori.hu

Kreatív ételek

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 1. rész

Egy nagyobb vállalkozásba fogtunk, egy négy részes cikksorozat keretein belül, mégpedig azért, hogy  segítünk a szülőknek olyan ételek összeállításában, amik egészségesek és a gyerekek mégis szívesen eszik meg. Ennek a titka a kreatív tálalás. Az egész nem szól...

Fitnesz edzés

7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz

A 2-es típusú cukorbetegség a legtöbbször az elhízás következményeként alakul ki. Az egyik legfontosabb feladat, hogy nem szabad addig erősítő, vagy súlyzós gyakorlatokat végezni, amíg a testzsírból le nem adtuk a felesleget. Most olyan hatékony mozgásformákat gyűjtöttünk...


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs