1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. November 27. Csütörtök - Virgil
| Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség
ízület,gyulladás,

Hogyan keletkeznek az ízületi fájdalmak és mit tehetünk ellenük?

Jelen cikkünk keretében – melyet az elsőhöz hasonlóan Prof. Dr. Rüdiger Petzold Bad Oeynhausen-ben dolgozó diabetológus munkái alapján írtunk – a karpaltunnel szindrómával, a pattanó ujjakkal és a lefagyott váll (periarthritis humeroscapularis) problémáival foglalkozunk.

Csökkentsd vércukorszinted természetes alapanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítővel!

Természetes anyagok, melyek segítségével vércukorszinted szabályozhatod

A természetben rengeteg olyan gyógyhatású növény található, melynek segítségével gyógyszertári készítmények nélkül szabályozhatod vércukorszinted, és csökkentheted a cukorbetegséggel járó kellemetlen panaszaid. Cikkünkben most három ilyen gyógyhatású növényt...

Természetes gyógymód a megfázásra, influenzára: aromaterápiás sópárna

Gyógyítsd gyermeked és családod a só erejével! Megfázás és influenza ellen természetes és hatékony megoldás!

A só légző rendszerre való jótékony hatása közismert. Ha jártál már sóbarlangban, vagy próbáltál már hasonló alternatív megoldásokat bizonyára te is érezted már a só nagyszerű hatását - de ha még nem próbáltad, ideje nyitni efelé az újdonság felé, hiszen Dr....

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta

  4 személyre - 1 adag: 1/2 csésze - Elkészítési idő: 10 perc   Elkészítés:   1. Egy nagyobb serpenyőben felforraljuk a tyúkhúslevest, a mézet, a fűszerkeveréket, az ecetet és a sót. 2. Hozzáadjuk a káposztát és az almát. Lassú tűzön fedő nélkül 30...

fokhagyma tintakúra

Fokhagyma tinktúra: Elegendő 7 évente megismételni, olyan hatással tisztítja ki az érrendszert!

Elegendő 7 évente megismételni, olyan hatással tisztítja ki az érrendszert!   Érrendszerünk tisztább lesz, a hajszálereink jobban átjárhatók maradnak, ami biztosítja a szájunk, ínyünk, torkunk egészségét is.

ércukorcsökkentés

Ingyenes, természetes és erős vércukor csökkentő! Ezt a teát ismerned kell!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel küzdenek, hiszen a fehér bab szárított héja, segít abban, hogy a cukorszint normalizálódjon. Ajánlott betartani a pontos receptet, és a kúra ideje alatt...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Újdonság! Ismerd meg a guggul növény jótékony hatásait az elhízásra és a cukorbetegségre

Újdonság! Harcolj a cukorbetegség ellen a természet erejével: a guggul növény gyógyhatásait kihasználva

Ez a mókás nevű növény Indiában honos, kis termetű cserje. Az indiai hagyományos gyógyászatban már rég óta nagy becsben tartják jótékony hatásai miatt, és előszeretettel alkalmazzák különféle területeken.

Mount Everestel a cukorbetegség ellen

A Mount Everest segít majd megelőzni és megérteni a cukorbetegséget?

A Mount Everesten kutatták a cukorbetegség kialakulását brit kutatók, akik azért mentek ilyen extrém magasságba, hogy oxigénhiányos környezetben vizsgálják a kórt megelőző molekuláris folyamatokat.  

Nagyon aktuális! A cukorbetegek nehezebben gyógyulnak meg az influenzából? Dr. Bibok György válaszol!

Nagyon aktuális! A cukorbetegek nehezebben gyógyulnak meg az influenzából? Dr. Bibok György...

Dr. Bibok György az Endokrinközpont diabetológus szakorvosa felhívta a figyelemet, hogy a cukorbetegség kezelése során az influenza, megfázás is hátrányosan érintheti a cukorbetegeket. A diabetológus szakorvos specialitása a vércukorszint beállítása és a diabetes kezelése,...

Kedves Bea! Arról amit ír azt gondolom, hogy tartania kellene magát a 135g szénhidráthoz, azomban nem 3 étkezésből kellene ezt...

vércukormérő kontaktlencse

Szenzáció? Érkezik a vércukormérő kontaktlencse!

A Google, valamint a Novartis/Alcon együttműködési megállapodást kötött a vércukrot is folyamatosan mérő kontaktlencse kifejlesztésében

étrend, diéta,

Cukorbeteg gyógy-étrend - elmélet és gyakorlat 2. rész

A korszerű dietoterápia egyik alapvető része, hogy a dietetikus a tanácsadás során a táplálkozási programot egyénre szabja. A gyógyétrend személyre adaptálhatósága csak egy részletes, ún. „Táplálkozási anamnézis” felvételével valósítható meg, melyben a...

Dr. Károlyi Hortenzia belgyógyász-diabetológus

Weblap: xn--diabetolgus-xeb.hu/lap/ismerteto/mit/bemutatkozas

Áfonyával az egészségért - természetes gyógymóddal a cukorbetegség ellen

Gyógyulj otthon, természetesen: az egyik legegészségesebb növénnyel, az áfonyával – amely a cukorbetegek panaszait is enyhíthetik!

Az áfonya rendkívül magas C-vitamin tartalma és antioxidáns hatása miatt a természetes gyógymódot előnyben részesítők egyik nagy kedvence lehet. Az ízletes bogyókat számtalan betegség gyógyításában bevethetjük, és általános immunrendszer erősítőnek sem utolsó!

Inzulin pumpakezelés eredményessége az intenzív inzulinkezeléshez viszonyítva 2-es típusú cukorbetegekben

Jól ismert, hogy vannak olyan 2-es típusú cukorbetegek, akiknél nemhogy napi kétszeri inzulin-adagolás mellett, de napi négyszer adagolt intenzív inzulinkezelés keretében sem érhető el a kívánatos 7% körüli HbA1c szint, sőt ez sokszor még 9% alá sem csökkenthető. 


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs