1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. Augusztus 31. - Erika
| Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség
Munkahelyi stressz

Így okoz cukorbetegséget a munkahelyi stressz!

Egy korábbi cikkünkben már olvashattál arról, hogy a munkahelyi stressz és úgy általában a stressz megnöveli a 2-es típusú stressz kialakulásának a valószínűségét. most egy olyan kutatás eredményeiről számolunk be, amely végigkövette a pontos folyamatot, ezáltal is...

Csonthéjas magvak

Segíthetnek a csonthéjas magvak a vércukorszint stabilizálásában a 2-es típusú cukorbetegeknél

A vércukorszint stabilizálása nem könnyű feladat a cukorbetegek nagy részénél. Főleg azoknál okoz ez problémát, ahol a magas vércukorszint miatt napi inzulin kezelésre van szükség. Egy kutatás szerint a csonthéjas magvak napi fogyasztása a vércukorszint hatékonyabb...

Nyersétel diéta

Nem biztosít kiegyensúlyozott és változatos étkezést a nyersétel diéta!

A nyersétel diéta egyik legfontosabb szabálya, mint ahogy a nevéből is adódik, hogy csak nyers ételeket fogyasztanak. Ezért ebből az étrendből minden álltai eredetű táplálék kimarad. Az étrend szigorú diéta, ami nem biztosít kiegyensúlyozott, változatos étkezést, hiába...

Részt vesz valamilyen cukorbetegséghez kapcsolódó kezelésen?

Sajtgombóc

Sajtgombóc

  Elkészítése:   A  zsemlemorzsát elkeverem a reszelt sajttal, a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Amikor szépen összeállt, nedves kézzel diónyi gombócokat készítek, a tojások fehérjét felverem, megforgatom benne a gombócokat, utána a lisztben, és a...

Terápia, vagy kemoterápia?

Egy új, hatékony módszer a rák gyógyításában!

A kemoterápiával ellentétben ez a módszer, tényleg hatékonyan képes gyógyítani a rákos megbetegedést. Bár a módszernek vannak ellenzői, és kitalálóját is sok meghurcoltatás érte, a végstádiumú rákos betegei közül igen nagy arányban életben vannak még a betegek,...

Öregedés lassítása

Lassítják az öregedést a vércukorszint csökkentő szerek?

Túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen? Pedig egy új kutatás erre kereste a választ. Nem mindegyik készítmény lehet alkalmas arra, hogy lassítsa az öregedést. A kutatást a metformin nevű szer segítségével végezték el. Kíváncsi vagy az eredményre? Most minden elolvashatsz róla:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Elhízás okozta 2-es típusú gyerekkori cukorbetegség

A cukorbetegség károsítja az agysejteket is?

A cukorbetegségnek számos szövődménye van, egy részüket már sikerült feltérképezni, de még mindig vannak újabb és újabb veszélyben lévő területek, amelyekről kiderülhet, hogy a cukorbetegség miatt megnő a bizonyos betegségek kialakulásának a kockázata. Az agysejtek...

Az egészséges láb

Így gyógyítják a cukorbetegség okozta fekélyt

A végtagokon, különösen a lábon kialakuló fekélyeket nem szabad félvállról venni. Gyógyításuk ugyan bonyolult feladat, de megvan rá a megoldás! Egy új, hatékony, és eredményes módszer segítségével biztonságosan szabadulhatsz meg a nem kívánt fekélyektől, amik a...

A diabétesz világnapja 2014

A diabétesz világnapja 2014

A diabétesz egyike a négy legtöbb embert fenyegető betegség közül, melyre a diabétesz világnapja hívja fel a figyelmet. Vegyél részt te is a szűrővizsgálatokon, hogy kiderüljön időben, ha valami probléma van. 

Cukorbetegség

Egyszerre lesz kezelhető a fogíny és a 2-es típusú cukorbetegség?

Egy új kutatás szerint van összefüggés a fogíny betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. A furcsa kapcsolatból kiindulva várhatóan, akár új gyógymóddal is előállhatnak a kutatók, ami rendkívül kedvező lehet, hiszen egyszerre segít a fogíny...

Erdő

Életeket mentenek a fák!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben élsz, dolgozol, alszol, töltöd a szabadidőd. A fás, erdős területek, a friss levegő igenis nagyon sokat számít. Maradj te is egészséges, és próbáld meg elkerülni az olyan helyeket, ahol a légszennyezés nagy mértékben van jelen!

Vági Zsolt dietetikus

Vági Zsolt dietetikus

Telefon: +36 20 393 8000
Email: kerdezdadietetikust@gmail.com
Weblap: www.kerdezdadietetikust.hu

Tápanyagban gazdag zöldségek és gyümölcsök

Tápanyag tartalom szempontjából a legjobb zöldségek és gyümölcsök!

A különböző zöldségek és gyümölcsök közül szinte nem is találni olyat, amelynek a fogyasztása nem jelent valamilyen előnyt. Aki viszont csak általánosságban szeretne egészségesen táplálkozni, sokszor nem tudja, hogy melyiket válassza. Most egy olyan tanulmány által...

Jeges vizes kihívás

A szívbetegek inkább adakozzanak, és ne öntsék le magukat jeges vízzel!

Az egyik legújabb őrület a jeges vizes kihívás már Magyarországon is megjelent. A kihívás teljesítése mögött ugyan jószándékú adománygyűjtés áll, mégis veszélyes is lehet a feladat teljesítése. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél hirtelen szívleállást...


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs