1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2015. Május 25. Hétfő - Orbán
3
4 | Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség

A neuropátia nem feltétlenül diabéteszes eredetű: okozhatja B12 vitaminhiány is

A magasabb testsúly igen gyakori 2-es típusú diabéteszben, valamint gastrooesophagalis reflux szindrómában (GERD) is. A metformin a 2-es típusú cukorbetegség első vonalbeli gyógyszere, míg GERD-ben a különböző gyomorsav-gátló szerek (H2 receptor blokkolók és protonpumpa...

Az inzulin hizlal? Inzulinkezelés és súlygyarapodás

Inzulinkezelés és súlygyarapodás

A vércukor önellenőrzés előtti érában elsősorban azért féltek az inzulinkezeléstől, mert könnyen okozhatott hipoglikémiát. Miután ennek a veszélye a vércukor rendszeres mérésével jelentősen csökkent, leggyakrabban azt hozzák fel az inzulinkezelés bevezetése ellen –...

fuktóz

A fuktóz jobban fokozza az evési vágyat, mint a többi cukor

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztása nyomán kevésbé csökken az étvágy, mint amikor szőlőcukrot (glukózt) fogyasztottak. 

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

A 8 leggyakoribb tévhit a diabétesszel kapcsolatban

A 8 leggyakoribb tévhit a diabétesszel kapcsolatban

Úgy tűnik, nem csupán Magyarországon, hanem Németországban is számos tévhit él a cukorbetegséggel összefüggésben. Lássuk ezeket.

diabétesz kockázata

Hogyan csökkenthető a diabétesz kockázata 25%-kal?

Azt eddig is tudtuk, hogy a cukorfogyasztás, különösen a csupán cukrot tartalmazó édes italok fogyasztása fokozza a diabétesz kockázatát. Most az EPIC-Norfolk vizsgálat, mely 25.000 férfi és nő részvételével történt, a mennyiségi tényezők szerepét is tisztázta. A...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Szemben az Egyesült Államokkal, ahol az elmúlt évek során is több, a testsúly csökkenést elősegítő gyógyszerkészítmény forgalmazását engedélyezte az FDA, Európában semmilyen hasonló szer nem állt rendelkezésre. Most azonban az Európai Gyógyszer Bizottság

Fogyást elősegítő kombinált gyógyszerkészítmény forgalmazását engedélyezték az Európai Unióban

Szemben az Egyesült Államokkal, ahol az elmúlt évek során is több, a testsúly csökkenést elősegítő gyógyszerkészítmény forgalmazását engedélyezte az FDA, Európában semmilyen hasonló szer nem állt rendelkezésre. Most azonban az Európai Gyógyszer Bizottság (EMEA) egymás...

Még mindig nem mindenki számára világos, hogy a 2-es típusú diabétesz egy progresszív megbetegedés, ami azt jelenti, hogy akkor kerülhet diagnosztizálásra, amikor az inzulin elválasztás kb. a felére csökken és ez a csökkenés ezt követően tovább folytatódi

Hármas kezelés frissen felfedezett 2-es típusú cukorbetegségben

Még mindig nem mindenki számára világos, hogy a 2-es típusú diabétesz egy progresszív megbetegedés, ami azt jelenti, hogy akkor kerülhet diagnosztizálásra, amikor az inzulin elválasztás kb. a felére csökken és ez a csökkenés ezt követően tovább folytatódik. Ez az oka annak,...

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Kedves Kérdező! Tejet fogyaszthatnak  cukorbetegek is, csak nem mindegy mikor. Mivel alapvetően gyorsan felszívódó...

Napjaink minden életmód és egészségügyi szakembere egyetért azzal, hogy a szervezetünk akkor tud jól működni, ha megkapja a megfelelő tápanyagot. Ahogy azt is egybehangzóan állítják: a betegségek hátterében elsősorban a tápanyag hiány és a felhalmozódott

Egy tápanyag, mellyel tökéletesen működhet a szervezeted

Napjaink minden életmód és egészségügyi szakembere egyetért azzal, hogy a szervezetünk akkor tud jól működni, ha megkapja a megfelelő tápanyagot. Ahogy azt is egybehangzóan állítják: a betegségek hátterében elsősorban a tápanyag hiány és a felhalmozódott méreganyagok...

Eddig is ismert volt, hogy a TV nézés, a számítógép előtti ülőmunka és általában az ülve történő kommunikálás hátrányai… többek között ezek a tevékenységek növelik a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének a kockázatát, mégpedig az ülve töltött idő arány

Vigyázz! A TV nézés növeli a diabétesz kockázatát!!

Eddig is ismert volt, hogy a TV nézés, a számítógép előtti ülőmunka és általában az ülve történő kommunikálás hátrányai… többek között ezek a tevékenységek növelik a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének a kockázatát, mégpedig az ülve töltött idő...

Webáruház

Webáruház

Telefon: +36 70 2170421
Email: macosz.webaruhaz@gmail.com
Weblap: www.macosz.hu/cukorbeteg-webaruhaz.html

A tojás fogyasztása fokozza a teltségérzetet és emeli a HDL-koleszterin szintjét. A tojás olyan tápanyagokat is tartalmaz, melyek csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Napi 2 tojás fogyasztása előnyös lehet 2-es típusú cukorbetegek számára

A tojás fogyasztása fokozza a teltségérzetet és emeli a HDL-koleszterin szintjét. A tojás olyan tápanyagokat is tartalmaz, melyek csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. 

Mutatunk nektek egy módszert, mellyel valóban egyszerűen csökkentheted a vércukorszintedet. Csupán 2 dologra kell odafigyelned; legyen kalóriadús a reggelid és kalóriaszegény a vacsorád. Ez nem csak a vércukorszintedet csökkenti, de az egészséges táplálko

Ezzel a módszerrel egyszerűen és hatékonyan csökkentheted a vércukorszintedet

Mutatunk nektek egy módszert, mellyel valóban egyszerűen csökkentheted a vércukorszintedet. Csupán 2 dologra kell odafigyelned; legyen kalóriadús a reggelid és kalóriaszegény a vacsorád. Ez nem csak a vércukorszintedet csökkenti, de az egészséges táplálkozás alapját is...