1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2016. Június 30. Csütörtök - Pál
| Szerző: Dr. Fövényi József professzor

Inzulinkezelés felnőttkorban 2.rész

A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, szakkifejezéssel glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 óra időtartamra 1-3 mmol/l-t emelkedik. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje – nagy laboratóriumi vizsgálattal – a 7 mmol/l-t meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik. A 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhgyomri vércukrot emelkedett éhomi vércukornak (az angol kifejezés rövidítése: IFG) nevezzük. Mivel mind betegek, mind orvosok még ma is gyakran kissé lazán kezelik a kezdeti vércukor emelkedéseket, hangsúlyozni szükséges, hogy addig nem beszélhetünk cukorbetegségről, amíg az éhomi vércukorszint nagy laboratóriumi vizsgálattal 6,0 mmol/l alatt marad.

inzulinkezelés, vércukor, inzulin, inzulinkezelés felnőttkorban

 - 6,0 mmol/l alatti éhomi vércukorszint mellett 75 g szőlőcukorral (glukózzal) készült terheléses vizsgálattal (OGTT) 7,8 és 11,1 mmol/l-es 2 órás vércukorszintnél „csökkent glukóz toleranciá”-val (az angol kifejezés rövidítése: IGT) állunk szemben, mely már a diabétesz előszobájaként tekinthető,
 - 6,1 és 6,9 mmol/l közötti érték „emelkedett éhomi vércukrot” jelent, ilyenkor fokozott a diabétesz kockázata,
 - 7,0 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukor és szőlőcukor terhelésnél 11,1 mmol/l feletti 2 órás érték viszont már biztosan cukorbetegséget jelent.
Fontos tudni, hogy kézi vércukormérő műszerrel a határértékek (6 mmol/l) körüli vércukrok biztonsággal nem határozhatók meg, mivel e glukométerek +- 0,5 mmol/l körüli mértékben szórnak. Tehát a cukorbetegség kezdete biztonsággal csak nagy laboratóriumi módszerrel mutatható ki. Megjegyzendő még: az ujjbegyes vércukor mérésnél a hajszálerekben lévő ún. kapilláris teljes vér glukóz tartalmát mérjük, mely kb. 1 mmol/-rel alacsonyabb a vénás vérvétel során a vérsavóban mért glukóz értéknél. A legújabb, legkorszerűbb vércukormérő készülékek, mint pl. a D-Cont Ideal, már vérsavóra kalibrált glukóz értéket mutatnak, és pontosságuk gyakorlatilag eléri a nagylaboratóriumi módszerekét. Sőt: amennyiben a vénás vérvételt követően nem egy órán belül kerül sor a vérmintából a cukor meghatározására, az idő függvényében a tárolt vérben folyamatosan lebomló glukóz miatt a nagylaboratóriumi érték akár egy vagy több mmol/l-rel kisebb lehet, mint a pontosan mérő kézi műszerrel meghatározott vércukor.
A vércukor két módon emelkedhet:
•    a vércukrot emelő szénhidrát-tartalmú táplálékok felvétele következtében valamint
•    a szervezet elégtelen inzulinnal való ellátottsága következtében a máj fokozott cukorleadása által.
Míg az étkezés utáni vércukor emelkedés elsősorban a táplálék szénhidrát tartalmára és az elfogyasztott szénhidrát minőségére vezethető vissza, addig az étkezési szünetekben – többek között éjjel és a kora reggeli órákban, tehát éhgyomorra – észlelhető vércukor emelkedés a máj fokozott cukorleadásának a következménye.
A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy – szaknyelven pankreász – úgynevezett Langerhans szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak az inzulinnak jut. A hasnyálmirigy a has mélyében a máj alatt, a patkóbél által körbefogva, haránt irányban helyezkedik el. Feladata kettős; részben az emésztőnedveket termeli az emésztés elősegítésére, részben a vér cukorszintjét és a sejtek cukorfelvételét szabályozó inzulin nevű hormont bocsátja a véráramba. Ezen túlmenően az inzulin a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje anyagcserének is a legfőbb szabályozó hormonja. Abban az esetben, ha nincs elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy az inzulin valamilyen okból hatását nem képes kifejteni, a vércukor szintje megemelkedik. Ez a helyzet áll fenn mindenfajta cukorbetegség esetében is.
Az inzulin fehérjehormon, ezért szájon át nem adható, hiszen megemésztődne. Ezért az inzulint injekciós tűvel a bőr alá juttatjuk, ahonnan hosszabb-rövidebb idő (felszívódási idő) után először a vénás rendszerbe, majd a jobb szívfélbe, onnan a tüdőn keresztül (kis vérkör) a bal szívfélbe, végül a nagyvérkörbe jut. A nagyvérkörből az inzulin kis részben a májba, nagyobbrészt a szervezet többi szöveteibe (főként az izom- és zsírszövetbe) kerül, és kifejti rendkívül sokrétű anyagcserehatását. Az injekciós kezelés során sokkal kevesebb inzulin jut a májba, mint egészséges egyénnél, ahol a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből kikerülő és tizedmásodpercen belül teljes egészében a májba jutó inzulin felét a máj azonnal megköti és felhasználja fontos anyagcsere folyamataiban. Ha pl. nem jut elég inzulin a májba, megnő a máj cukorleadása és megemelkedik a vércukor. Fentiek alapján könnyen belátható, hogy alapvető különbség van a legtöbb inzulin-adagolási mód és az élettani inzulinhatás között. A lényeg tehát, amivel mindig számolni kell:
Diabéteszben a kezelés során beadott inzulin nem akkor, nem ott és nem a kellő mennyiségben van jelen
Úgy tűnik, kivételt csupán bizonyos értelemben az ultragyors hatású analóg inzulinkészítmények képeznek étkezés előtt történő adagolás során. Ilyenkor ugyanis dózis függően olyan magas inzulin szintek jönnek létre, hogy akár képesek teljes mértékben megakadályozni az étkezés utáni vércukor emelkedést.
Normális körülmények között az inzulin elválasztás két fajtája különböztethető meg. Az egyik az étkezési szünetekben és éjjel folyamatosan végbemenő alap inzulinszekréció, mely a bázis inzulin szinteket tartja fenn és az ehhez csatlakozó gyors és rövid ideig tartó étkezési inzulin-elválasztás. E kettő biztosítja a vércukor stabil szintjeit étkezési szünetekben és éjjel, valamint minimális emelkedését étkezéseket követően.  

 


    


Amíg az inzulin - a fent leírt mechanizmusok révén - a vércukrot mindig csökkenti, addig a Langerhans szigetek alfa sejtjeiben termelődő másik hormon, a glukagon ellentétes hatású, tehát emeli a vércukrot, fokozza a máj szőlőcukor leadását. Az egészséges szervezetben elválasztására fizikai munkavégzéskor és étkezési szünetekben kerül sor: ilyenkor a glukagon fokozott elválasztása biztosítja a vércukorszintek állandóságát. Diabéteszben csökkent inzulinhatásnál a glukagon a felelős azért, hogy étkezések alkalmával nem függesztődik fel a máj glukóz leadása és ezért nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok, hanem a májból kiáramló cukor is emeli a vércukor szintjét.
Az inzulin és a glukagon mellett étkezéskor a vékonybelekben is hormonok (inkretinek) szabadulnak fel, melyek fokozzák az inzulin és gátolják a glukagon hatását, ezáltal a vércukor túlzott megemelkedését. (Folytatjuk).

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség
Ketoacidózis

Az életveszélyes ketoacidózis állapot

1-es típusú diabéteszben, különösen gyermekkorban még ma is igen gyakran lép fel a magas vércukorszintekkel járó ketoacidózisos állapot, melynél a vér pH szintje savi irányban tolódik el és gyors, kórházi beavatkozás nélkül életveszéllyel fenyeget.

Pikkelysömör esetén ezekre figyelj!

Pikkelysömör: mire figyelj nyáron?

A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még jobban felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

Genetikailag manipulált zsírsejtek

Ez lenne a jövő: genetikailag manipulált zsírsejtek az elhízás ellen

Az elhízás problémája ma már világméretű és a jövőben csak növekedni fog. Az eddigi tapasztalatok szerint mind a sokszor az életminőséget erősen rontó diétás próbálkozásokkal, mind pedig az erőltetett fokozott fizikai aktivitással nem jutunk érdemileg előbbre, a...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Málnás túróhab

Málnás túróhab

A málnát turmixoljuk és szitán átszűrjük-áttörjük, édesítjük. A túrót áttörjük, a joghurttal, az édesítőszerrel/mézzel, a vanília aromával és a citromlével simára keverjük (robotgéppel). Ezt a masszát elfelezzük. Az egyikbe belekeverjük a málnát. Mélyebb kelyhekbe...

Természetes inzulin a kapor

A kapor egy természetes inzulin

A kapor közismert gyógy- és fűszernövényként van jelen a konyhánkban, de már kevesen tudják róla, hogy természetes inzulinként is használható. Tudj meg többet erről a csoda növényről!

15 évvel is tovább élhetsz, ha betartod ezeket az egészséges szokásokat

Hogyan éljünk tovább 15 évvel?

A legújabb kutatások szerint akár 15 évvel is tovább élhetnek azok, akik betartják ezeket a szabályokat. Bár eddig is közismert volt, hogy az egészséges életmód jobb életminőséget, gyorsabb gyógyulást, sőt akár hosszabb életet is eredményezhet. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Diabéteszes lábfekély ellen és vércukorszint csökkentésére alkalmas dió

Dió a diabéteszes lábfekély gyógyítására és a vércukorszint csökkentésére

A dió rendkívül jó vércukorszint csökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul mosogatással még a diabéteszes lábon kialakult fekélyek gyógyítására is alkalmas! Megmutatjuk hogyan:

vércukormérő, vércukormérő készülék,

Hogyan válasszunk vércukormérő készüléket?

Melyik a jobb, a tesztpapírra cseppentett vér analízisével vagy a mikrokapilláris módszerrel működő vércukormérő készülék? A vércukormérő készülék választását több szempont befolyásolhatja.Bár a legalapvetőbb kérdés a mérés pontossága lenne, a hazánkban ma...

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Kedves Gábor! Átlagos esetben, ha nem tud közelebbit kideríteni a kenyérről úgy kell számolni, hogy a tömegének a fele a...

Minden, amit a koleszterinről és szinten tartásáról tudni érdemes!

Minden, amit a koleszterinről és szinten tartásáról tudni érdemes!

Nekünk cukorbetegeknek különösen oda kell figyelnünk a táplálkozásra és arra, hogy minden lehetséges módon csökkentsük betegségünkből fakadóan a további kellemetlen következményeket. Így, főként a 2-es típusú cukorbetegek esetében, a koleszterinszint rendben tartása is kulcsfontosságú kérdés.

Vércukorcsökkentő és ízületi fájdalom

A tablettás vércukorcsökkentők ízületi fájdalmakat okozhatnak

A DPP-4 gátlószerek az utóbbi 6-8 évben leginkább tért nyerő vércukorcsökkentő tablettás készítmények, melyek gátolják a bélben képződő inkretinhormon GLP-1 gyors lebomlását és több mechanizmuson keresztül csökkentik a vércukorszintet anélkül, hogy...

Végvári cukrászda

Végvári cukrászda

Cím: 1174 Budapest, Baross u. 49.
Telefon: 06 (1) 258-2700
Email: info@vegvaricukraszda.hu
Weblap: vegvaricukraszda.hu/

Riasztó mértékben nő a cukorbetegek száma hazánkban is

Évről-évre nő a cukorbetegek száma hazánkban is!

Évről-évre nő a cukorbetegek száma hazánkban is, de a világ cukorbetegeinek több, mint fele 5 országban található meg! Vajon mitől függhet ez a riasztó arány? Elmondjuk!

Lazac recept, a világon a legfinomabb, mert a lazac különösen jót tesz az egészségednek.

A lazac különösen jó az egészségnek, lazac recept

A lazac jó az egészségnek, a lazac szívvédő hatással rendelkezik, de ezen kívül még számos más előnye is van. Tippek a lazac elkészítéséshez és megmutatjuk neked a legfinomabb lazacos receptet.