Hogyan működik a GI diéta, mi az a Glikémiás index, fogyókúra a glikémiás index segítségével

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. November 27. Csütörtök - Virgil

GI diéta


GI-diéta

Az élelmiszerek  glikémiás indexét (GI) figyelemmel kísérő  diéta hatására csökken a test zsírszöveteinek mennyisége és csökkenthető a vér "rossz koleszterin" szintje is.

 

Alacsony glikémiás index

A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott szénhidráttartalmú élelmiszernek a glükózhoz képest milyen a vércukoremelő hatása. A magas glikémiás index-szel rendelkező ételek - például a csokoládé - igen gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Az alacsony glikémiás index-szel jellemezhető ételek - például a különféle tészták - szintén megemelik a vércukorszintet, azonban sokkal lassabban és egyúttal kisebb mértékben.

 

Alacsony Glikémiás indexű ételek hatása

A korábbi felmérések eredményei szerint azoknak az embereknek, akik alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak, sokkal jobb lesz a közérzetük és egyben a zsírlebontásuk is hatékonyabbá válik. Ezek az ételek továbbá olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek hatására csökken a vér "rossz koleszterinjének", pontosabban az alacsony sűrűségű lipoproteinnek (Low Density Lipoprotein; LDL) a szintje.

 

Hogyan használjuk a glikémiás indexet?


A tudományban a fiziológiai egyensúly megőrzésére irányuló alkalmazkodóképesség homeosztázis néven ismert. Az egyensúly elvesztése olyan hétköznapi problémák mellett mint fáradékonyság, hirtelen hangulatváltozások és állandó édesség utáni vágy, a jövőben jelentkező komolyabb egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát is növeli.

 

Szénhidrátokra szükségünk van, csak a mennyiség és a minőség nem mindegy. Szerencsére az étkezés útvesztőjében is létezik egy iránytű, ami segít a szervezetnek megtalálnia az egyensúlyát és megtartani azt, minden káros mellékhatás nélkül. Ezen az úton, tudományos néven a glikémiás indexek kalauzolnak.


Az általunk előnyben részesített üzemanyag a szőlőcukor (glükóz), amit keményítőből és a különböző ételekkel által bejuttatott szénhidrátokból a májban állít elő a szervezet, az emésztést követően. A (szénhidrátból, fehérjéből és zsírból nyert) cukrot a szervezet elküldi a sejtekhez, ahol vagy azonnal elég, mert szükségünk van rá, vagy elraktározódik későbbi felhasználásra.


Ez történik minden szénhidráttartalmú étellel. A különbség csak az, hogy milyen gyorsan reagál a szervezet a bevitt üzemanyagra.

 

Mi az a Glikémiás Index?


Nagyon egyszerűen megfogalmazva a glikémiás index azt a sebességet fejezi ki, hogy adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel és emelik meg a vér cukorszintjét.


Felvetődik a kérdés: mi a különbség a magas és az alacsony GI-ételek között? A kutatók által megvizsgált ételek 1 és 100 között kaptak egy mutatószámot. A glükóz értéke 100, és ami ennél lassabban emeli a vércukorszintet, annak ennél alacsonyabb, ami gyorsabban, annak magasabb az értéke. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan átalakulnak, ezért magas GI-ételként ismertek. GI-értékük 70 vagy még magasabb, ezért hirtelen emelik meg a vércukorszintet.


Alacsony - 55 vagy annál alacsonyabb - glikémiás indexű ételek lassabban alakulnak át, de hosszú időre emelik meg a vércukorszintet.

 

Paradicsom ital, alacsony GI

Az alacsony GI-értékű ételek - zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek, dió, mogyoró, olasz típusú tészták - hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, ezért ha a diétánkban az alacsony GI-ételek dominálnak, kevesebbszer vagyunk éhesek, és kevesebb kalóriát fogyasztunk el. Az alacsony GI-ételek rostban gazdagabbak. A rostnak jelentős szerepe van olyan betegségek megelőzésében, mint a magas koleszterinszint, a székrekedés, az elhízás és az érelmeszesedés. Az alacsony GI-ételek sokkal hosszabb időre biztosítanak energiát, és immunerősítő vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdagok.

 

Magas GI-ételekből összeállított étrend - fehér kenyér, sült krumpli, tejberizs - arra ösztönöz, hogy több kalóriát vigyünk be a szervezetbe, ami kikerülhetetlenül súlygyarapodáshoz vezet. Ennek két oka van: az egyik, hogy a magas GI-ételeket gyorsabban megemésztjük, ezért elfogyasztásuk után hamar ismét éhesek leszünk. A másik oka, hogy minél magasabb egy étel GI-értéke, annál gyorsabban szívódik fel és kerül a véráramba. A hirtelen megemelkedett vércukorszintet letargikus, rossz hangulat követi, amitől édességre vagy zsíros rágcsálnivalókra vágyakozunk ismét. Ráadásul a vércukor hirtelen megemelkedésével együtt jelentkező nagyfokú inzulintermelés komoly problémákat is okozhat.

 

Jó esetben a véráramba bekerült cukrot az inzulin hormon használja ott, ahol szükség van arra, és ha lassan kerül a vérbe, a szervezet pontosan annyi inzulint termel, amennyire szüksége van a  felhasználásához. Ellenben, ha hirtelen jut nagy mennyiségű cukor a véráramba, a szervezet pánikolni kezd. A megemelkedett vércukor feldolgozásához a szervezet fokozott inzulintermelésre kényszerül, hogy gyorsabban eljutassa a többlet glükózt a zsírraktárakhoz, ahol az nem tehet benne kárt. Ez hízáshoz vezet, és végül diabéteszt, szívbetegséget okozhat, és éhségérzetet, lehangoltságot, koncentrációs zavarokat, korai öregedést.

 

A GI-diéta számokban mérve


A fogyás egyszerűen azt jelenti, hogy több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk. A siker kulcsa, ha előre kiszámoljuk, mennyi az a napi kalóriabevitel, ami mellett biztosítani tudjuk a még biztonságos kalóriaveszteséget is. Függetlenül attól, mennyi felesleges kilótól kell megszabadulnod, csak 500 kcal-val (2100 kJ) egyél kevesebbet, mint a számodra ajánlott napi kalóriamennyiség.


   
Minden egyes héttel 0,5-1 kilóval leszel kevesebb: ha ez lassúnak tűnik most számodra, gondolj arra, hogy közben nem fogsz folyton éhezni, és ehetsz olyan kényeztető dolgokat is, mint például a csokoládé. Továbbá valószínűbb, hogy ily módon a zsírszövetből veszítesz, és nem az izomtömegből, ami hozzájárul ahhoz, hogy a leadott kilók ne rakódjanak rád újra.

 

Számold ki, hogyan adhatsz le minden héten 1 kilót!

Első lépés: számold ki az alapanyagcsere-értékedet (BMR). Hogy ezt megkapd, szorozd be a kilóid számát 92,4-gyel. Ez a szám mutatja, hogy durván hány kJ-t éget el a szervezeted egy átlagos pihenőnapodon. (4,2 kJ=1 kcal)

Második lépés:
Attól függően, hogy mennyire aktív életet élsz, tovább kell szoroznod a már megkapott értéket:
- Ülőmunka (irodában dolgozó): x1,3
- Enyhén aktívabb munka (bolti eladó, háztartásbeli): x1,4
- Aktív munka (postai kézbesítő): x1,5
- Nagyon aktív munka (építő munkás, edző, biciklis futár): x1,7
Ez megadja azt a teljes energiamennyiséget, amit a szervezeted eléget egy átlagos nap folyamán.

Harmadik lépés: 2100 kJ-lal (500 kcal-val) kell ennél kevesebbet enned naponta ahhoz, hogy hetente leadj 0,5-1 kilót.

 

Ajánlások a GI-diétához

 

Joghurt- Háromszor egyél és kétszer csipegessél egy nap. Ez segít állandó szinten tartani a vércukorszintedet, és megakadályozza annak le-föl ingadozását, ami túl sok inzulin termelésére kényszerítené a szervezetet. Amikor kihagysz étkezéseket, a véred cukorszintje lezuhan, és késztetést érzel a magas GI ételek fogyasztására.

- Egy nap egyszer egyél magas és maximum kétszer közepes GI-értékű ételt, de a legjobb, ha ennél kevesebbszer. Igaz, hogy ezek a szabályok kevésbé károssá teszik a magas GI-ételeket, és egyensúlyt biztosítanak a szervezet számára, akkor is a legjobb, ha annyiszor kihagyod a magas GI-ételek fogyasztását, amennyiszer csak lehetséges.

 

- Ne ronts el egy alacsony GI-étkezést azzal, hogy cukros üdítőitallal, gyümölcslevekkel vagy alkohollal öblíted le azt.

 

- Mindig rostban gazdagon reggelizz! Ez megakadályozza a nap hátralévő részére az indokolatlan éhségérzetet, és feltölti az éjszaka folyamán kiürült energiaraktárakat. A rostban gazdag reggeli elősegíti az emésztést, és könnyebbé teszi az energiát adó tápanyagok felszívódását más ételekből. Megelőzi a székrekedést, ami egyik jelentős oka a fáradékonyságnak. 

 

- Ha az étel íze engedi, adjunk hozzá valamilyen savanyítót, vagy együnk hozzá savanyúságot. A savanyítók lelassítják a tápanyag cukorrá alakulását. Ez gyakorlatban magas GI-reggeli kíséretében egy fél grépfrútot jelent, ebédhez salátát bioecetes (alma, málna, borecet vagy citrom) öntettel.
 

 

GI-diéta = Hatásos fogyókúra

 

Számos olyan közkedvelt fogyókúratípus él a köztudatban, amelynek lényege a szénhidrátbevitel korlátozása. Ilyen például a GI-diéta. 
 

GI-diéta = Hatásos fogyókúra

 

Számos olyan közkedvelt fogyókúratípus él a köztudatban, amelynek lényege a szénhidrátbevitel korlátozása. Ilyen például a GI-diéta.


 Erre kiváncsi? gi diéta
Tudjon meg többet! - további kapcsolódó tartalmaink:
Gi-diéta / Termékek / Áruház
Sokkoló harapás az almába / Allergia / Kiemelt témák
Ami a nagy "recepteskönyvben" meg van írva... - II. rész / Cikkek / Szexológia / Kiemelt témák
Urológiai betegségek / Cikkek / Hiperaktív hólyag / Kiemelt témák
Terhességi cukorbetegség - 2. rész / Cikkek
továbbiak

 

Édességek kontra gyümölcsök


A szénhidrátok két nagy csoportra különíthetők el: egyszerű és összetett szénhidrátokra. Mi a kétféle szénhidrát elfogyasztása közötti különbség? Gyakorlatilag az, hogy az egyszerű szénhidrátok (péksütemények, édességek, cukrozott italok és ételek, burgonya, rizs, tészta, méz stb.) bevitele után a vércukorszint jobban megemelkedik, ezáltal nagyobb inzulinellátottságra van szükség, hogy a cukorszint csökkenjen. Hosszú távon az inzulintermelés fokozásának káros következményei alakulhatnak ki. Az összetett szénhidrátok (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék) viszont nem kerülnek restrikció alá, hiszen az ebbe a csoportba tartozó ételek igen jótékonyan járulnak hozzá az egészséges étkezéshez. Amit mi kínálunk, az egy gondosan összeválogatott alacsony szénhidráttartalmú menü, amely segítséget nyújt a vércukorszint normalizálásához, másrészt a felesleges kilók leadásához. 

 

A GI-diéta elméleti háttere


Először is beszélnünk kell az ún. glikémiás indexről (rövidítve GI). Ez a viszonyszám azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszint-emelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a cukor vércukorszint-emelő hatásához. Például a fehérkenyér, amely 50 g szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkora vércukor-emelkedést hoz létre, mint maga a cukor, így glikémiás indexe (GI) 100, míg a burgonyáé 80. Miért van ennek jelentősége? Mert a magas vércukorszint után létrejön az úgynevezett visszacsapás, amikor a vércukorszint lecsökken. Az ételeket glikémiás indexük alapján három nagy csoportba soroljuk: magas (burgonya, banán, mazsola, cukor), közepes (spagetti, zabkása, narancs, szőlő), alacsony (alma, lencse, bab, tej, paradicsomleves). Különböző állapotokban (edzés, illetve verseny előtt), betegségekben (cukorbetegség) számos ajánlás született arra vonatkozóan, hogy milyen glikémiás indexű ételt fogyasszunk.

Mielőtt ezt részleteznénk, lássuk az élelmiszerek besorolását vércukorszint-emelő hatásuk - GI - szerint:

 

GI-diéta = Hatásos fogyókúra

 

Számos olyan közkedvelt fogyókúratípus él a köztudatban, amelynek lényege a szénhidrátbevitel korlátozása. Ilyen például a GI-diéta.


 

Édességek kontra gyümölcsök


A szénhidrátok két nagy csoportra különíthetők el: egyszerű és összetett szénhidrátokra. Mi a kétféle szénhidrát elfogyasztása közötti különbség? Gyakorlatilag az, hogy az egyszerű szénhidrátok (péksütemények, édességek, cukrozott italok és ételek, burgonya, rizs, tészta, méz stb.) bevitele után a vércukorszint jobban megemelkedik, ezáltal nagyobb inzulinellátottságra van szükség, hogy a cukorszint csökkenjen. Hosszú távon az inzulintermelés fokozásának káros következményei alakulhatnak ki. Az összetett szénhidrátok (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék) viszont nem kerülnek restrikció alá, hiszen az ebbe a csoportba tartozó ételek igen jótékonyan járulnak hozzá az egészséges étkezéshez. Amit mi kínálunk, az egy gondosan összeválogatott alacsony szénhidráttartalmú menü, amely segítséget nyújt a vércukorszint normalizálásához, másrészt a felesleges kilók leadásához.

 

 

A GI-diéta elméleti háttere


Először is beszélnünk kell az ún. glikémiás indexről (rövidítve GI). Ez a viszonyszám azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszint-emelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a cukor vércukorszint-emelő hatásához. Például a fehérkenyér, amely 50 g szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkora vércukor-emelkedést hoz létre, mint maga a cukor, így glikémiás indexe (GI) 100, míg a burgonyáé 80. Miért van ennek jelentősége? Mert a magas vércukorszint után létrejön az úgynevezett visszacsapás, amikor a vércukorszint lecsökken. Az ételeket glikémiás indexük alapján három nagy csoportba soroljuk: magas (burgonya, banán, mazsola, cukor), közepes (spagetti, zabkása, narancs, szőlő), alacsony (alma, lencse, bab, tej, paradicsomleves). Különböző állapotokban (edzés, illetve verseny előtt), betegségekben (cukorbetegség) számos ajánlás született arra vonatkozóan, hogy milyen glikémiás indexű ételt fogyasszunk.

Mielőtt ezt részleteznénk, lássuk az élelmiszerek besorolását vércukorszint-emelő hatásuk - GI - szerint:

Cukrok
méz 73
szukróz 63
laktóz 46
fruktóz 23
Gabonafélék
rizs 56
barna rizs 55
spagetti 41
kukoricapehely 68
magos kenyér 69
gofri 76
fánk 76
zabkása 61
rizs (puffasztott) 82
Gyümölcsök
dinnye 72
ananász 66
mazsola 64
banán 53
szőlő 52
narancs 43
körte 36
alma 36
mangó 55
Zöldségek
lencse 29
sült bab 48
sárgaborsó 33
vajbab 31
szójabab 18
fejtett bab 27
burgonya (sült) 83
répa 71
zöldborsó 48
Tejtermékek
jégkrém 61
joghurt 33
tej 27
Édességek
sütemény 62
csokoládé 49
banános sütemény 47
Graham-keksz 74 

 

 

Mitől függ az ételek vércukorszint-emelő hatása?

 

Az élelmiszerek vércukorszint-emelő hatását természetesen számos tényező befolyásolja:

Rosttartalom: minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint. Ennek oka, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben való tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (bélmozgást), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.

Zsír- és fehérjetartalom: minél magasabb az ételek zsírtartalma, annál többet időznek a gyomorban, ezáltal a cukor vékonybélben történő felszívódása csökken. A fehérje fokozza az inzulinválaszt, ezáltal a vércukorszint kevésbé emelkedik.

Amilóz-amilopektin arány: az amilóz főzés során gátolja a keményítő duzzadását, zselatinizációját, és mivel hidrogénkötéseket hoz létre, az emésztés ütemét csökkenti. Minél magasabb az étel amilóztartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint étkezés után.

Ételkészítés: a főzés, őrlés, tartósítás, preparáció mind elsődlegesen befolyásolja a cukrok felszívódásának sebességét. A magas keményítőtartalmú ételek főzés hatására elvesztik állagukat, így emészthetőségük javul. A főzési idő növelésével a cukor felszívódási képessége nő. Az őrölt alapanyagból készült ételek több vizet vesznek fel főzés közben, ezáltal könnyebben ürülnek a gyomorból, és a cukorválasz nő. Tartósítás hatására szintén nő a cukorválasz.
Ha összehasonlítjuk a friss alma, a tisztított alma és az almalé vércukoremelő hatását, azt látjuk, hogy a juice növeli leginkább a cukorszintet, de nem tartósan, hanem igen rövid ideig marad magas szinten. A hámozott alma közepes mértékben, a friss alma legkevésbé emeli a vércukorszintet.Mire épül a GI-diéta?


A GI-étrendben alacsony-közepes vércukorszint-emelő hatás szerint megválogatott ételek szerepelnek. Péksüteményeket, burgonyát, mézet, cukrozott édességeket nem fogunk találni a GI-diétában, hiszen ezek azok az ételféleségek, melyek igen hirtelen és magasra szökkentik a vércukorszintet, következményes inzulinkiáramlást eredményezve. Az inzulin anyagcserehatása a fogyókúra szempontjából igen kedvezőtlen, hiszen gátolja a zsírok felhasználását. Tehát a magas rosttartalmú friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása megfelelő fehérje- és zsírtartalmú ételek mellett igen kedvező a vércukorszintre, így a fogyókúra kimenetelére is.

 
 
 


Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék: étkezés, diéta
ízület,gyulladás,

Hogyan keletkeznek az ízületi fájdalmak és mit tehetünk ellenük?

Jelen cikkünk keretében – melyet az elsőhöz hasonlóan Prof. Dr. Rüdiger Petzold Bad Oeynhausen-ben dolgozó diabetológus munkái alapján írtunk – a karpaltunnel szindrómával, a pattanó ujjakkal és a lefagyott váll (periarthritis humeroscapularis) problémáival foglalkozunk.

Csökkentsd vércukorszinted természetes alapanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítővel!

Természetes anyagok, melyek segítségével vércukorszinted szabályozhatod

A természetben rengeteg olyan gyógyhatású növény található, melynek segítségével gyógyszertári készítmények nélkül szabályozhatod vércukorszinted, és csökkentheted a cukorbetegséggel járó kellemetlen panaszaid. Cikkünkben most három ilyen gyógyhatású növényt...

Természetes gyógymód a megfázásra, influenzára: aromaterápiás sópárna

Gyógyítsd gyermeked és családod a só erejével! Megfázás és influenza ellen természetes és hatékony megoldás!

A só légző rendszerre való jótékony hatása közismert. Ha jártál már sóbarlangban, vagy próbáltál már hasonló alternatív megoldásokat bizonyára te is érezted már a só nagyszerű hatását - de ha még nem próbáltad, ideje nyitni efelé az újdonság felé, hiszen Dr....

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Vese tojással

Vese tojással

Elkészítés: A sertésvesét megtisztítjuk, és hosszú csíkokra vágjuk. A megtisztított hagymát kockákra vágjuk, teflonban 1 dl vízzel pároljuk, ízesítjük pirospaprikával, piros arannyal, sóval, borssal, felöntjük még 1 dl vízzel, majd beletesszük a vesét. Ha megfőtt,...

fokhagyma tintakúra

Fokhagyma tinktúra: Elegendő 7 évente megismételni, olyan hatással tisztítja ki az érrendszert!

Elegendő 7 évente megismételni, olyan hatással tisztítja ki az érrendszert!   Érrendszerünk tisztább lesz, a hajszálereink jobban átjárhatók maradnak, ami biztosítja a szájunk, ínyünk, torkunk egészségét is.

ércukorcsökkentés

Ingyenes, természetes és erős vércukor csökkentő! Ezt a teát ismerned kell!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel küzdenek, hiszen a fehér bab szárított héja, segít abban, hogy a cukorszint normalizálódjon. Ajánlott betartani a pontos receptet, és a kúra ideje alatt...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Újdonság! Ismerd meg a guggul növény jótékony hatásait az elhízásra és a cukorbetegségre

Újdonság! Harcolj a cukorbetegség ellen a természet erejével: a guggul növény gyógyhatásait kihasználva

Ez a mókás nevű növény Indiában honos, kis termetű cserje. Az indiai hagyományos gyógyászatban már rég óta nagy becsben tartják jótékony hatásai miatt, és előszeretettel alkalmazzák különféle területeken.

Mount Everestel a cukorbetegség ellen

A Mount Everest segít majd megelőzni és megérteni a cukorbetegséget?

A Mount Everesten kutatták a cukorbetegség kialakulását brit kutatók, akik azért mentek ilyen extrém magasságba, hogy oxigénhiányos környezetben vizsgálják a kórt megelőző molekuláris folyamatokat.  

Nagyon aktuális! A cukorbetegek nehezebben gyógyulnak meg az influenzából? Dr. Bibok György válaszol!

Nagyon aktuális! A cukorbetegek nehezebben gyógyulnak meg az influenzából? Dr. Bibok György...

Dr. Bibok György az Endokrinközpont diabetológus szakorvosa felhívta a figyelemet, hogy a cukorbetegség kezelése során az influenza, megfázás is hátrányosan érintheti a cukorbetegeket. A diabetológus szakorvos specialitása a vércukorszint beállítása és a diabetes kezelése,...

Kedves Lujza!   Igen fogyasztható, de a szénhidrát tartalmát bele kell számítani az össz szénhidrát bevitelbe. Glikémiás...

vércukormérő kontaktlencse

Szenzáció? Érkezik a vércukormérő kontaktlencse!

A Google, valamint a Novartis/Alcon együttműködési megállapodást kötött a vércukrot is folyamatosan mérő kontaktlencse kifejlesztésében

étrend, diéta,

Cukorbeteg gyógy-étrend - elmélet és gyakorlat 2. rész

A korszerű dietoterápia egyik alapvető része, hogy a dietetikus a tanácsadás során a táplálkozási programot egyénre szabja. A gyógyétrend személyre adaptálhatósága csak egy részletes, ún. „Táplálkozási anamnézis” felvételével valósítható meg, melyben a...

Kreisz Andrea dietetikus

Kreisz Andrea dietetikus

Weblap: www.andrea78.eoldal.hu/oldal/bevezeto

Áfonyával az egészségért - természetes gyógymóddal a cukorbetegség ellen

Gyógyulj otthon, természetesen: az egyik legegészségesebb növénnyel, az áfonyával – amely a cukorbetegek panaszait is enyhíthetik!

Az áfonya rendkívül magas C-vitamin tartalma és antioxidáns hatása miatt a természetes gyógymódot előnyben részesítők egyik nagy kedvence lehet. Az ízletes bogyókat számtalan betegség gyógyításában bevethetjük, és általános immunrendszer erősítőnek sem utolsó!

Inzulin pumpakezelés eredményessége az intenzív inzulinkezeléshez viszonyítva 2-es típusú cukorbetegekben

Jól ismert, hogy vannak olyan 2-es típusú cukorbetegek, akiknél nemhogy napi kétszeri inzulin-adagolás mellett, de napi négyszer adagolt intenzív inzulinkezelés keretében sem érhető el a kívánatos 7% körüli HbA1c szint, sőt ez sokszor még 9% alá sem csökkenthető. 


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs