Káros-e az édesítőszer az egészségre, mesterséges édesítőszer

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 25. - Géza
Hirdetés

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

Hirdetés
Sütemény

 

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.

 

 

Hirdetés

Mesterséges édesítőszer

 

A szervezet számára energiát szolgáltató mesterséges édesítőszerek - elsősorban fogyókúrázók és cukorbetegek fogyasztják - közé tartoznak a cukor- vagy polialkoholok, mint a laktit, mannit, xilit, szorbit. Ezek a bélbaktériumok által bontható anyagok, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 gramm felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél fokozzák a bélműködést, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak. (A fruktóz, azaz a gyümölcscukor is hasonló hatást válthat ki.) A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz, azaz a répacukorhoz hasonlítva 0,4-1. Előállításuk költsége igen magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer (például néhány típusú rágógumi) alkotóelemeként szerepelnek.

 

 

Intenzív mesterséges édesítőszer


Rendkívül sokszínű a mesterséges édesítőszerek másik, energiát nem szolgáltató, úgynevezett intenzív csoportja. A legintenzívebb édesítőszer a szacharin, a kristálycukornál 550-szer édesebb. Meglehetősen hőstabil vegyületről van szó, ám kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy forralás hatására fémes ízű, kesernyés melléktermékei keletkeznek.  Szintén erőteljes ízzel szolgál a ciklamát, amely 30-szor édesebb, mint a cukor. Hőálló, így az ételkészítés során vagy akár befőzéshez is felhasználható.

 

 

Legnépszerűbb édesítőszer


A legfiatalabb, s egyben a legnépszerűbb édesítő a hatvanas évek közepe óta használt aszpartám - a kristálycukornál 180-szor édesebb -, amely tulajdonképpen két aminosav összekapcsolásával keletkezett. Nem főzésálló, édesítő ereje hő hatására csökken, ám grammonként csupán 4 kilókalória (kcal) energiát jelent. Az aszpartámot világszerte körülbelül kilencven országban és több mint hatezer termékben használják édesítőszerként, így nem meglepő, hogy számos tudományos vizsgálat próbálta kideríteni, hogyan reagál a szervezetünk a fogyasztására, illetve okozhat-e bármilyen elváltozást. A tudományos kutatások többek között foglalkoznak a felszívódásával, lebomlásával, elemzik, mennyi az átlagos fogyasztás, de toxikológiai és epidemiológiai hatásait is vizsgálták már.

 

 

Édesítőszer: vizsgálati eredmények


A vizsgálati eredmények igazolták  - többek között az európai élelmiszer-biztonsági hatóság (EFSA) és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) vizsgálatai -, hogy az elfogyasztott mennyiség, hétköznapi fogyasztás mellett, bőven alatta marad az egészségügyi határértéknek. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett tehát nem kell félnünk a "túladagolástól".
Az európai és az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonsági hatóságok ajánlása szerint a napi aszpartám-bevitel javasolt maximális mennyisége 40 (EU) és 50 (USA) milligrammg/kilogramm. Nézzük mindezt  a gyakorlatban: az európai mennyiség egy 70 kilogrammot nyomó embernél 2800 milligrammnyi aszpartámot engedélyez. Ha ez az ember a limonádéjába 2 szem aszpartám-tartalmú édesítőszert tesz, akkor ezáltal körülbelül 36 milligrammnyi aszpartámot vitt be a szervezetébe.

 

 

Édesítőszer: mérgező?


Az egy alkalommal nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot.

 

 

Édesítőszer: káros?


Górcső alá vették a vegyület esetleges rákkeltő hatását is, ám a kísérletek eredményei azt igazolták, hogy nem rákkeltő, és nem mutatható ki összefüggés az alkalmazása és a daganatos megbetegedések kialakulása között. Vizsgálták továbbá az idegrendszerre, a tanulási szokásokra, illetve a viselkedésre gyakorolt hatását is, s a nagy létszámú csoportok vizsgálata és számos esettanulmány is igazolta, hogy mindezeket nem befolyásolja negatívan az aszpartám fogyasztása.

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt

 

Forrás: hvg.hu

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség

A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet tenni ez ellen! 

Vigyázat! 2-es típusú cukorbetegség

Vigyázat! 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegségnek ez a gyakori formája akár szívinfarktust és agyi infarktust is okozhat. Szerencsére néhány hasznos tanács betartásával a kockázatok csökkenthetők, az életkilátások javíthatók!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Csirkekrém

Csirkekrém

Elkészítés: A sült csirkemellet ledaráljuk és tejföllel, sóval, metélőhagymával, tojássárgával, borssal krémesre dolgozzuk. Pirítós kenyérrel, paradicsommal, paprikával jó vacsora.   Energia: 185 kcal Szénhidrát: 1 g  

Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről!

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről.

Túrós pogácsa receptje

Túrós pogácsa recept

Fél óra alatt készre süthető, isteni finom és még cukorbeteg emberek is fogyaszthatják ezt a túrós pogácsát! Egy gyors, egyszerű, ám annál ízletesebb recept!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Diabetikus bejgli recept karácsonyra

Diabetikus bejgli diós töltelékkel

Ezt a diabetikus diós bejglit még cukorbeteg emberek is fogyaszthatják, hiszen ha már egész évben vigyáztunk mit együnk, legalább karácsonykor ne kelljen nélkülözni :) 

Diabetikus mézeskalács receptje

Diabetikus mézeskalács

Ha szeretnéd cukor nélkül is élvezni a karácsonyt és nem szeretnél lemaradni a finomságokról, akkor készítsd el ezt a diabetikus mézeskalácsot! Isteni recept!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Hirdetés

Kedves Béla! Az éhomi magasabb vércukorszint nem szokatlan jelenség a II-es típusú cukorbetegeknél. Reggelig mivel legalább 10...

Almagombóc receptje cukorbetegeknek

Almagombóc recept

Almagombóc receptje cukorbeteg emberek részére is, ha különleges édességre vágysz büntetlenül! Ebből isteni finom karácsonyi desszert lesz, garantálom ;)

Hirdetés
Chai tea készítése házilag

Készíts otthon egy szuper gyulladáscsökkentő teát, a chai teát!

Hallottál már a chai teáról? Igazi varázsszernek tartják, mert olyan összetevőkből készül, ami remek gyulladáscsökkentő, vércukorszint szabályzó és javítja az emésztést is!

Dr. Oroszlán Tamás

 Dr. Oroszlán Tamás

Cím: Zalaegerszeg
Telefon: 06-20-926-63-63
Email: oroszla@t-online.hu

Intő jelek, hogy sok cukrot vittél szervezetedbe

8 intő jel, hogy túl sok cukrot viszel szervezetedbe

Ha ezeket az intő jeleket észleled magadon, akkor már biztos lehetsz, hogy túl sok cukrot vittél szervezetedbe és vigyáznod kell, mert hamarosan gondod lesz belőle!

Cukorbetegség tünetei, amelyeket nehéz felismerni

5 tünete a cukorbetegségnek, amit nehéz felismerni

Sokan tisztában vagyunk a cukorbetegség gyakori tüneteivel, viszont van 5 olyan, amit nehéz felismerni, azonban megelőzhetnénk velük a betegség kialakulását!