A tejcukorérzékenység kialakulásának okai. Vizsgálatok a tejcukorérzékenység kiderítésére.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Február 28. Kedd - Elemér
Hirdetés

Tej: élet, erő vagy betegség?

Míg a skandináv népeknél a tejcukorérzékenyek aránya 5-15, addig Japánban 58-90 százalék, de vannak olyan országok, ahol az arány még ennél is magasabb. Ennek oka a szakértők szerint az, hogy egyre nagyobb mennyiségben fogyasztunk laktózt tartalmazó élelmiszereket, és legtöbbjükről nem is tudjuk, hogy megtalálható benne ez a diszacharid.
Születésünk után szervezetünk még tökéletesen feldolgozza a tejcukrot, pedig az emberi tejnek a legmagasabb laktóz koncentrációja az anyatejnek van, körülbelül 7 százalék - az állati eredetű tejben ez az arány csak 4-5 százalék. A csecsemő életének első hat hónapja alatt az anyatej biztosítja a teljes energia- és tápanyagszükségletet

Hirdetés
Hirdetés
Tej: élet, erő vagy betegség?

 

A felépülést követi a leépülés

 

A laktázaktivitás a magzati korban a 12. héttől mérhető a vékonybél-nyálkahártyában, a 26-38. héten jelentősen növekedik, és röviddel a szülés után éri el maximumát. Az enzimaktivitás a szoptatási periódus után, 3-5 éves kortól fokozatosan csökken, felnőttkorban az eredetinek már csak egytizede. Vagyis a felnőtteknél gyakori a laktázhiány, illetve a nagyon alacsony laktázaktivitás a vékonybél-nyálkahártyában. Az enzimszint elégtelensége öröklődhet, így gyakori a családi halmozódás.

Ha az állatvilágot nézzük, az emlősökben a szoptatási periódus után mindig megszűnik a vékonybél tejcukorbontást végző enzimének termelése, ugyanis a felnőtt emlősök nem tudnak már tejet fogyasztani, tehát vékonybelükben felesleges a laktázenzim jelenléte. Igaz ez az emberi fajhoz legközelebb álló minden főemlősre is. Csakis az ember őrzi meg a tejcukorbontó készségét a csecsemőkoron túl is. Ám az életkor előrehaladtával ez a képesség csökken, és a különböző népcsoportoknál - más és más időben - szűnik meg.
Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a genetikailag programozott tejcukorbontó enzimhiány nem betegségnek, hanem az emberi szervezet tipikus állapotának tekinthető. Vagyis felnőttkorunkra egyszerűen minimálisra kéne mérsékelnünk a tejtermékek fogyasztását, ami a 3-4 generációval idősebb lakosság körében magától étetődő volt, hisz a boltok polcain akkoriban jóval szerényebb volt a választék.

 

Mitől alakulhat ki tejcukorérzékenység?

 

Koraszülöttség: a laktázaktivitás a születéskor (40. hét), illetve röviddel utána éri el maximumát; a korábban született újszülötteknél relatív laktázhiány áll fenn, ez bizonyos idő eltelte után rendeződik.

Veleszületett laktáz felszívódási zavar: e betegségben a bélnyálkahártya hámsejtjei nem képesek kiszűrni egyes cukrokat, így felszívódhat a le nem bontott laktóz is, ami a vizeletben is kimutatható.

Felnőttkori laktázhiány: oka a bélnyálkahárya fertőzésből vagy gyulladásból eredő sérülése, és az ezzel járó enzimtermelési zavar.

Baktériumflóra zavar: ebben az esetben is a laktáz funkciója károsodik leghamarabb, következménye laktózmalabszorpció, laktózintolerancia).
A gyomor-bél műtétek: ha rövidül a vékonybél hossza, romlik a tejcukor feldolgozás is.

Lisztérzékenység esetén: mindig kimutatható laktázenzim elégtelenség. Gluténmentes étrend mellett a betegség teljes javulása esetén is csak igen későn csökken a tejcukorérzékenység.

További okok lehetnek még: fertőző bélgyulladás, hasnyálmirigy-betegségek, bélférgesség, bélgombásodás, felgyorsult bélműködés, egyes gyógyszerek (neomycin, citosztatikumok, szteroidok...).

 

Kevés tej, kevés baj

 

A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékkel kapcsolatban egy másik probléma is felmerül. A tej - mint minden természetes állapotában elfogyasztott élelmiszer - eleve tartalmaz olyan enzimeket, melyek segítik a szervezetet az emésztésben. Az enzimek azonban rendkívül hőérzékenyek, 39 celsius fokon már sérülnek. Az általunk fogyasztott tejtermékek pedig kivétel nélkül többszörösen hőkezeltek, így emésztőrendszerünk nem kap kívülről jövő támogatást a feldolgozásukhoz.

A magas laktázbevitelt az emésztőrendszer támadásként értékelheti. A tüneteket a rossz lebomlás során keletkező anyagok idézik elő. Ilyen az 1-4 órán belül jelentkező felfúvódás, szélgörcsö, bélkorgás, bélzubogás, hasi fájdalom, feszülés, émelygés, hányinger, hasmenés, rossz általános közérzetet, sőt, akár bőrtüneteket is. A keringésbe felszívódó hidrogén - eljutva a központi idegrendszerbe -, fejfájást válthat ki. Amennyiben a laktózintoleranciából fakadó stresszhelyzet tartósan fennáll, a felnőtteknél súlycsökkenés jöhet létre, kisgyermekeknél a növekedés is megállhat.

 

Hogyan lehet kiderítetni?

 

- Fizikális vizsgálatkor az orvos diffúz hasi érzékenységet, puffadást talál. A hasfalon hallgatózva a vékonybelek területén heves bélmozgások hallhatók.
- Táplálkozási szokások kiderítése: ilyenkor a naponta elfogyasztott laktóz összmennyiségét és a napi elosztást kell megállapítani.
- Tejelhagyásos próba: a tejet több napig tartó kihagyása után a panaszok gyorsan megszűnnek, ismételt adásra újra visszatérnek.
- Laboratóriumi vizsgálatok során a székletből laktóz mutatható ki. A széklet normális esetben teljesen szénhidrátmentes. A széklet vegyhatása savas (pH 5,5 alatt van) a tejsavas erjedés következtében.
- Laktózterheléses teszt: Reggel, éhgyomorra, vízben oldva 50 g laktózt adnak. Ezt követően a klinikai tünetek fellépését várják.
- Kilégzett hidrogén- (H2-) próba: egészséges emberben csak a vékonybél utolsó részén és a vastagbélben van H2-képző baktériumflóra; ide jó emésztési és felszívódási viszonyok esetén nem kerülhet le nem bomlott szénhidrát. Ha sok a kilélegzett levegőben a H2, akkor az arra utal, hogy rossz a tejcukor lebontása.

 

A helyes mérték

 

Napi 2 dl tej, lassan elfogyasztva  még jól tolerálható a felnőtt szervezet számára is. Azonban az emellett elfogyasztott tejtermékek - sajtok, joghutok, krémes édességek, stb. - már túlzott megterhelést jelenthetnek enyhe laktáz intolerancia esetén is. Azt csak kevesen tudják, hogy a következő ételek is tartalmazhatnak latózt: kenyér és péksütemények, gabonafélék, instant italporok, margarinok, salátaöntetek, cukorkák, felvágottak, félkész- és készételek A tejcukrot adalékanyagok is tartalmazhatnak, mint például a tejpor, savópor, savó, citopánpor. De megtalálhatjuk a tejsavó alapú édesítőszerben is (Laktit-E966).

Aki arra gyanakszik, hogy erősebb intoleranciája van, az egy időre teljesen iktassa ki étrendjéből a laktózt teljesen iktassa ki, majd fokozatosan, kis mennyiségű tejes ételek bevitelével bővítse a diétát  - s közben figyelje, meddig mehetsz el. Növelhetjük laktóztűrő képességünket úgy, hogy tejet naponta többször, kis mennyiségben fogyasztunk, vagy egyéb ételekkel - müzlivel - együtt viszük be. Savanyított formában is fogyaszthatunk tejterméket: ezek tejcukortartalma 25-40%-kal kevesebb - a joghurt 100 g-ja például csak 3,4 g laktózt tartalmaz. A sajtok közül laktózmentes például a Pannonia, parmezán, a trappista, a gauda,az eidami, valamint a camembert, a brie, és a roquefort is. A cheddar-, a swiss- és a parmezánsajt a tejnél kevesebb laktózt tartalmaz... A patikákban tejcukorbontó enzimkészítmények (laktózkapszulák, tabletták) is kaphatók, ha ezeket étkezés közben vesszük be, kivédhetjük a tüneteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Lifenetwork

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Inzulinrezisztencia,gyógyszer

Inzulinrezisztencia - sikeres gyógyszerfejlesztés Debrecenben

A cukorbetegségben szenvedők kezelésében hozhat áttörést a CERA-MED Egészségügyi és Oktatói Kft. most zárult kutatása: az Új Széchenyi Terv keretében másfél év alatt készült el a szájon át szedhető prototípus kapszula. 

Cukorbeteg étrend.

Új trend kezdődhet a cukorbetegek diétájában!

Az új javaslatok kiindulópontját az a tény képezte, hogy több tucatnyi – többségében nem cukorbetegen végzett – klinikai vizsgálat során a testsúlycsökkentés szempontjából legelőnyösebbnek a nagyon alacsony szénhidrát-tartalmú diéta bizonyult, melyet hazánkban...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Csőben sült töltött vajretek recept

Csőben sült töltött vajretek recept

  A megpucolt vajretek belsejét kikaparod.  Lereszeled, 1 szelet apróra vágott sonkát, metélőhagymát, tormás majonézt adunk hozzá. Az egészet visszatöltjük az üregbe, megszórjuk sajttal és készre sütjük.   Húsvétra és diétás étrendhez is javaslom.    

Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat. A pécsi kutatók felfedezése nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív-

Fantasztikus hír a cukorbetegek számára

Milliókon segíthet egy pécsi professzor felfedezése, aki megfejtette a 2-es típusú cukorbetegség egyik kiváltó okát. Titokban és szinte csak saját pénzből végezte a kutatásokat. Kollégái évekig nem akartak hinni a professzornak, aki a hétvégéit is a klinikán töltötte....

Meg fogsz lepődni, ha megtudod mit mond a dietetikus azokról, akik nem esznek kenyeret

Mihaela Bilic dietetikus meglepő véleménye azokról, akik nem esznek kenyeret

A kenyérről sokan lemondanak önként anélkül, hogy bármi okuk lenne rá, nem fogyasztanak glutén tartalmú élelmiszereket. Mihaela Bilic dietetikus ezzel kapcsolatos gondolatait osztja meg velünk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

vércukormérés

Forradalom a vércukormérésben! 14 napon keresztül működik vércukor kalibrálás nélkül.

Rövidesen forgalomba kerül az Abbott cég „FreeStyle Libre Flash” folyamatos glukózmonitorozó készüléke   Szeptember elején megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az ABBOTT cég forradalmian új folyamatos glukózmonitorozó készüléke, a „FreeStyle Libre Flash”.

Szívproblémákat okoz a cukorbetegség

Újabb rossz hír a cukorbetegekről

Kétharmaddal emeli a szívelégtelenség kockázatát és növeli számos más szövődmény rizikóját is a cukorbetegség - állapították meg csaknem kétmillió ember adatainak elemzése alapján.

Hirdetés
A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Hirdetés

Szeretném még hozzáfűzni a válaszomhoz: A naponta többször keveset elvét én is támogatom, de azt, hogy miből és mennyit azt...

Málna torta diabetikusan

Diabetikus málna torta recept

Ez egy energiaszegény édesség, a diabetikus málna torta receptje, ami a diétába is könnyen beilleszthető és cukorbetegek is fogyaszthatják. Az íze pedig isteni, a kedvenced lesz, garantálom!

Hirdetés
Használd a kurkumát cukorbetegségre, túlsúlyra és reumára

Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak és reumásoknak

A Curcuma longa egy széles hatásspektrummal rendelkező fűszernövény, mely hatékonyan kontrollálja a vércukorszintet, támogatja az inzulin kiválasztást, emellett vértisztító és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

Bulldog Cukrászda

Bulldog Cukrászda

Cím: Budapest, V. Veres Pálné utca 31.
Telefon: 318-4947, 06 20-492-7062
Email: bulldog@torta.hu
Weblap: www.torta.hu/bulldog.htm

Íme az ország cukormentes tortája 2016-ban

Az ország cukormentes tortája 2016-ban

Az ország tortáját már 10. évvel választják meg, viszont 2012-től az ország cukormentes tortája címre is lehet pályázni. Megvan a győztes idén is! Ismerd meg az ország legjobb cukormentes tortáját!

Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

"Újság hasamba, hideglelés pokolba" Ez a réges-régi, talán még a középkorból származó kis rigmus egyfajta ráolvasásként hangozhatott el annak idején. Skandálói ezzel szerették volna elűzni a friss, abban az évben először kóstolt, "újságnak",...