A tejcukorérzékenység kialakulásának okai. Vizsgálatok a tejcukorérzékenység kiderítésére.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Május 29. Hétfő - Magdolna
Hirdetés

Tej: élet, erő vagy betegség?

Míg a skandináv népeknél a tejcukorérzékenyek aránya 5-15, addig Japánban 58-90 százalék, de vannak olyan országok, ahol az arány még ennél is magasabb. Ennek oka a szakértők szerint az, hogy egyre nagyobb mennyiségben fogyasztunk laktózt tartalmazó élelmiszereket, és legtöbbjükről nem is tudjuk, hogy megtalálható benne ez a diszacharid.
Születésünk után szervezetünk még tökéletesen feldolgozza a tejcukrot, pedig az emberi tejnek a legmagasabb laktóz koncentrációja az anyatejnek van, körülbelül 7 százalék - az állati eredetű tejben ez az arány csak 4-5 százalék. A csecsemő életének első hat hónapja alatt az anyatej biztosítja a teljes energia- és tápanyagszükségletet

Hirdetés
Tej: élet, erő vagy betegség?

 

A felépülést követi a leépülés

 

A laktázaktivitás a magzati korban a 12. héttől mérhető a vékonybél-nyálkahártyában, a 26-38. héten jelentősen növekedik, és röviddel a szülés után éri el maximumát. Az enzimaktivitás a szoptatási periódus után, 3-5 éves kortól fokozatosan csökken, felnőttkorban az eredetinek már csak egytizede. Vagyis a felnőtteknél gyakori a laktázhiány, illetve a nagyon alacsony laktázaktivitás a vékonybél-nyálkahártyában. Az enzimszint elégtelensége öröklődhet, így gyakori a családi halmozódás.

Ha az állatvilágot nézzük, az emlősökben a szoptatási periódus után mindig megszűnik a vékonybél tejcukorbontást végző enzimének termelése, ugyanis a felnőtt emlősök nem tudnak már tejet fogyasztani, tehát vékonybelükben felesleges a laktázenzim jelenléte. Igaz ez az emberi fajhoz legközelebb álló minden főemlősre is. Csakis az ember őrzi meg a tejcukorbontó készségét a csecsemőkoron túl is. Ám az életkor előrehaladtával ez a képesség csökken, és a különböző népcsoportoknál - más és más időben - szűnik meg.
Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a genetikailag programozott tejcukorbontó enzimhiány nem betegségnek, hanem az emberi szervezet tipikus állapotának tekinthető. Vagyis felnőttkorunkra egyszerűen minimálisra kéne mérsékelnünk a tejtermékek fogyasztását, ami a 3-4 generációval idősebb lakosság körében magától étetődő volt, hisz a boltok polcain akkoriban jóval szerényebb volt a választék.

 

Mitől alakulhat ki tejcukorérzékenység?

 

Koraszülöttség: a laktázaktivitás a születéskor (40. hét), illetve röviddel utána éri el maximumát; a korábban született újszülötteknél relatív laktázhiány áll fenn, ez bizonyos idő eltelte után rendeződik.

Veleszületett laktáz felszívódási zavar: e betegségben a bélnyálkahártya hámsejtjei nem képesek kiszűrni egyes cukrokat, így felszívódhat a le nem bontott laktóz is, ami a vizeletben is kimutatható.

Felnőttkori laktázhiány: oka a bélnyálkahárya fertőzésből vagy gyulladásból eredő sérülése, és az ezzel járó enzimtermelési zavar.

Baktériumflóra zavar: ebben az esetben is a laktáz funkciója károsodik leghamarabb, következménye laktózmalabszorpció, laktózintolerancia).
A gyomor-bél műtétek: ha rövidül a vékonybél hossza, romlik a tejcukor feldolgozás is.

Lisztérzékenység esetén: mindig kimutatható laktázenzim elégtelenség. Gluténmentes étrend mellett a betegség teljes javulása esetén is csak igen későn csökken a tejcukorérzékenység.

További okok lehetnek még: fertőző bélgyulladás, hasnyálmirigy-betegségek, bélférgesség, bélgombásodás, felgyorsult bélműködés, egyes gyógyszerek (neomycin, citosztatikumok, szteroidok...).

 

Kevés tej, kevés baj

 

A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékkel kapcsolatban egy másik probléma is felmerül. A tej - mint minden természetes állapotában elfogyasztott élelmiszer - eleve tartalmaz olyan enzimeket, melyek segítik a szervezetet az emésztésben. Az enzimek azonban rendkívül hőérzékenyek, 39 celsius fokon már sérülnek. Az általunk fogyasztott tejtermékek pedig kivétel nélkül többszörösen hőkezeltek, így emésztőrendszerünk nem kap kívülről jövő támogatást a feldolgozásukhoz.

A magas laktázbevitelt az emésztőrendszer támadásként értékelheti. A tüneteket a rossz lebomlás során keletkező anyagok idézik elő. Ilyen az 1-4 órán belül jelentkező felfúvódás, szélgörcsö, bélkorgás, bélzubogás, hasi fájdalom, feszülés, émelygés, hányinger, hasmenés, rossz általános közérzetet, sőt, akár bőrtüneteket is. A keringésbe felszívódó hidrogén - eljutva a központi idegrendszerbe -, fejfájást válthat ki. Amennyiben a laktózintoleranciából fakadó stresszhelyzet tartósan fennáll, a felnőtteknél súlycsökkenés jöhet létre, kisgyermekeknél a növekedés is megállhat.

 

Hogyan lehet kiderítetni?

 

- Fizikális vizsgálatkor az orvos diffúz hasi érzékenységet, puffadást talál. A hasfalon hallgatózva a vékonybelek területén heves bélmozgások hallhatók.
- Táplálkozási szokások kiderítése: ilyenkor a naponta elfogyasztott laktóz összmennyiségét és a napi elosztást kell megállapítani.
- Tejelhagyásos próba: a tejet több napig tartó kihagyása után a panaszok gyorsan megszűnnek, ismételt adásra újra visszatérnek.
- Laboratóriumi vizsgálatok során a székletből laktóz mutatható ki. A széklet normális esetben teljesen szénhidrátmentes. A széklet vegyhatása savas (pH 5,5 alatt van) a tejsavas erjedés következtében.
- Laktózterheléses teszt: Reggel, éhgyomorra, vízben oldva 50 g laktózt adnak. Ezt követően a klinikai tünetek fellépését várják.
- Kilégzett hidrogén- (H2-) próba: egészséges emberben csak a vékonybél utolsó részén és a vastagbélben van H2-képző baktériumflóra; ide jó emésztési és felszívódási viszonyok esetén nem kerülhet le nem bomlott szénhidrát. Ha sok a kilélegzett levegőben a H2, akkor az arra utal, hogy rossz a tejcukor lebontása.

 

A helyes mérték

 

Napi 2 dl tej, lassan elfogyasztva  még jól tolerálható a felnőtt szervezet számára is. Azonban az emellett elfogyasztott tejtermékek - sajtok, joghutok, krémes édességek, stb. - már túlzott megterhelést jelenthetnek enyhe laktáz intolerancia esetén is. Azt csak kevesen tudják, hogy a következő ételek is tartalmazhatnak latózt: kenyér és péksütemények, gabonafélék, instant italporok, margarinok, salátaöntetek, cukorkák, felvágottak, félkész- és készételek A tejcukrot adalékanyagok is tartalmazhatnak, mint például a tejpor, savópor, savó, citopánpor. De megtalálhatjuk a tejsavó alapú édesítőszerben is (Laktit-E966).

Aki arra gyanakszik, hogy erősebb intoleranciája van, az egy időre teljesen iktassa ki étrendjéből a laktózt teljesen iktassa ki, majd fokozatosan, kis mennyiségű tejes ételek bevitelével bővítse a diétát  - s közben figyelje, meddig mehetsz el. Növelhetjük laktóztűrő képességünket úgy, hogy tejet naponta többször, kis mennyiségben fogyasztunk, vagy egyéb ételekkel - müzlivel - együtt viszük be. Savanyított formában is fogyaszthatunk tejterméket: ezek tejcukortartalma 25-40%-kal kevesebb - a joghurt 100 g-ja például csak 3,4 g laktózt tartalmaz. A sajtok közül laktózmentes például a Pannonia, parmezán, a trappista, a gauda,az eidami, valamint a camembert, a brie, és a roquefort is. A cheddar-, a swiss- és a parmezánsajt a tejnél kevesebb laktózt tartalmaz... A patikákban tejcukorbontó enzimkészítmények (laktózkapszulák, tabletták) is kaphatók, ha ezeket étkezés közben vesszük be, kivédhetjük a tüneteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Lifenetwork

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Cukorbetegség ellen fagyasztott citrommal - elhízás és magas vérnyomás ellen is jó!

Fagyasztott citrommal a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás ellen!

Ez a cikk után tuti, hogy te is kíváncsi leszel a fagyasztott citrom hatására és mielőbb ki akarod majd próbálni. Számos betegség ellen jó!

Genetikailag manipulált zsírsejtek

Ez lenne a jövő: genetikailag manipulált zsírsejtek az elhízás ellen

Az elhízás problémája ma már világméretű és a jövőben csak növekedni fog. Az eddigi tapasztalatok szerint mind a sokszor az életminőséget erősen rontó diétás próbálkozásokkal, mind pedig az erőltetett fokozott fizikai aktivitással nem jutunk érdemileg előbbre, a...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Ribiszke krémleves

Ribiszke krémleves

A szárától megtisztított és megmosott ribiszkét átpaszírozzuk, a levet trumixgépbe töltjük. Beletesszük a tojássárgáját, a folyékony édesítőszert, a tejet, tejszínt és fahéjjal fűszerezzük. Az egészet fahéjjal habosra keverjük. Jól lehűtve fogyasztjuk.   Energia: 190 kcal Szénhidrát: 13 g

Cukormentes gluténmentes barackos-diós piskóta

Barackos-diós piskóta - liszt-, cukor-, gluténmentes, tejtermék nélkül

Rendkívül finom ez a cukor-, tej- és gluténmentes sütemény, melynek tésztája jóval puhább, mint az eredetié. Kóstold meg te is a barackos-diós piskótát!

Inzulinrezisztencia,gyógyszer

Inzulinrezisztencia - sikeres gyógyszerfejlesztés Debrecenben

A cukorbetegségben szenvedők kezelésében hozhat áttörést a CERA-MED Egészségügyi és Oktatói Kft. most zárult kutatása: az Új Széchenyi Terv keretében másfél év alatt készült el a szájon át szedhető prototípus kapszula. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbeteg étrend.

Új trend kezdődhet a cukorbetegek diétájában!

Az új javaslatok kiindulópontját az a tény képezte, hogy több tucatnyi – többségében nem cukorbetegen végzett – klinikai vizsgálat során a testsúlycsökkentés szempontjából legelőnyösebbnek a nagyon alacsony szénhidrát-tartalmú diéta bizonyult, melyet hazánkban...

Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat. A pécsi kutatók felfedezése nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív-

Fantasztikus hír a cukorbetegek számára

Milliókon segíthet egy pécsi professzor felfedezése, aki megfejtette a 2-es típusú cukorbetegség egyik kiváltó okát. Titokban és szinte csak saját pénzből végezte a kutatásokat. Kollégái évekig nem akartak hinni a professzornak, aki a hétvégéit is a klinikán töltötte....

Hirdetés
A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

A világ ma válságban van... A cukorbetegség gyógyítása VIDEÓ

Cukorbetegség Gyógyítása from vzoli73 on Vimeo.   A világ ma válságban van, elképesztő a világ krónikius betegségeinek száma és az egyik legerősebb legelterjettebb járvány amivel szembekell néznünk az a cukorbetegség.    Cukorbetegség Gyógyítása

Hirdetés

Kedves Ágica! Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, kérem sokkal bővebben mutassa be fia helyzetét és részletesen írja le, hogy az orvos...

Meg fogsz lepődni, ha megtudod mit mond a dietetikus azokról, akik nem esznek kenyeret

Mihaela Bilic dietetikus meglepő véleménye azokról, akik nem esznek kenyeret

A kenyérről sokan lemondanak önként anélkül, hogy bármi okuk lenne rá, nem fogyasztanak glutén tartalmú élelmiszereket. Mihaela Bilic dietetikus ezzel kapcsolatos gondolatait osztja meg velünk.

Hirdetés
vércukormérés

Forradalom a vércukormérésben! 14 napon keresztül működik vércukor kalibrálás nélkül.

Rövidesen forgalomba kerül az Abbott cég „FreeStyle Libre Flash” folyamatos glukózmonitorozó készüléke   Szeptember elején megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az ABBOTT cég forradalmian új folyamatos glukózmonitorozó készüléke, a „FreeStyle Libre Flash”.

Brioche cukormentes cukrászda

Brioche cukormentes cukrászda

Cím: 1024 Budapest, Fény u. 2
Telefon: 0620/424-0046
Email: brioche@upcmail.hu
Weblap: budaicukormentes.hu

Szívproblémákat okoz a cukorbetegség

Újabb rossz hír a cukorbetegekről

Kétharmaddal emeli a szívelégtelenség kockázatát és növeli számos más szövődmény rizikóját is a cukorbetegség - állapították meg csaknem kétmillió ember adatainak elemzése alapján.

Málna torta diabetikusan

Diabetikus málna torta recept

Ez egy energiaszegény édesség, a diabetikus málna torta receptje, ami a diétába is könnyen beilleszthető és cukorbetegek is fogyaszthatják. Az íze pedig isteni, a kedvenced lesz, garantálom!