Cukorbeteg étrend, azaz mit ehet a cukorbeteg, hogyan kell összeállítani egy cukorbeteg étrendet?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2014. Szeptember 18. Csütörtök - Diána

Cukorbetegek étrendje

A házi betegápolónak, különösen, ha feleség, családanya, vagy ha saját maga szenved betegségben, ismernie kell a cukorbetegség esetén érvényes legfontosabb étrendi szabályokat.

Hasznos étrendi tanácsok! Cukorbeteg étrend.

 

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

A cukorbeteg étrendjét az orvos írja elő.

 


Megállapítja az étrend két legfontosabb jellemzőjét: mennyi szénhidrátot és mennyi energiát fogyaszthat a beteg. Ezeket az előírásokat be kell tartani, mert ettől függ a beteg közérzete, munkabírása, sőt élettartama is.

A hazai 500 ezer cukorbeteg túlnyomó többsége, 485 ezer a H. típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. A betegség jellemzője a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése. A betegek mintegy 80 százaléka testtömegfelesleggel rendelkezik, ezért helyénvaló, hogy az energiaszegény étrendnél leírtak a cukorbetegek étrendjében is érvényesüljenek.

Az energia- és a szénhidrátfelvétel mennyisége és ideje természetesen függ a tápláltsági állapottól, a fizikai munka intenzitásától és a kezeléstől (az esetleges inzulinkezelés bevezetésétől). A tápláltsági állapotot az előző fejezetben található számítási mód-szerek szerint mindenki maga állapíthatja meg, és mindaddig be kell tartania a leírtakat, míg a testtömege a kívánatos szintre nem csökken.

 

Komplett tápanyag táblázatot itt találsz: Tápanyag táblázat

 

Cukorbeteg étrend - a tápanyagok összetétele


Mint minden tudományág, az anyagcsere-folyamatok mélyebb megismerésével a dietetika is állandóan fejlődik. A tápanyagok arányára vonatkozó ismereteink is minduntalan bővülnek. Korábban a szénhidrátszegény jelzővel illettük a cukorbetegek étrendjét, ma a szénhidrátarányt tekintve nem különbözik a hazai lakosság fogyasztási szokásaitól.

 

Tápanyagtáblázat és étrendi tanácsok 2-es típusú cukorbetegek számára



Helyes, ha az összenergia 50 százaléka származik szénhidrátokból. (Néptáplálkozásunkban az energia 49 százalékát biztosítják szénhidrátok).

A szénhidrátok megítélésénél tudni kell, hogy a cukorbetegnek a cukortól és minden cukorral készült vagy mézet tartalmazó ételtől tartózkodnia kell.

Ezek között szerepelnek a cukorkák, a csokoládék, a pralinék, a desszertek, a jégkém, a fagylalt, a gyümölcsszörpök, a cukorral édesített üdítőitalok és általában a cukrászati készítmények.

 

Cukorbeteg étrend - a természetes élelmiszereket is csak mértékkel fogyasszuk!


A természetes élelmiszerekben előforduló egyszerű és kettős cukrok, mint a tejben és a tejtermékekben található tejcukor vagy a gyümölcsök szőlő- és gyümölcscukor-tartalma nem zárja ki fogyasztásukat, de helyes, ha több részletben fogyasztják el az ilyen élelmianyagokat. A tejből napi 4 dl-t két részletben ajánlott elfogyasztani.

A gyümölcsök értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmuknál fogva egyre inkább előtérbe kerülnek a diétában. Fogyasztásuk függ a szénhidráttartalmuktól, és helyes, ha az engedélyezett napi szénhidrátmennyiség egy részét -napi többszöri elosztásban gyümölcsökből fedezik.

 

Cukorbeteg étrend - szénhidrát számolás


Az összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszerek, valamint a rizs, burgonya, hüvelyesek, bab, borsó, lencse, szója, zöldségfélék szénhidráttartalmukat Beszámítva fogyaszthatók. Fontos azonban, hogy az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazzon nem emészthető szénhidrátokat, diétás rostokat. A zsemlével és más pékáruval, a fehér kenyérrel szemben részesítsük előnyben a rostban gazdag barna kenyereket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zabkorpát, a búzakorpát, a vércukorszintet kevésbé emelő hatásuk miatt.


Az alacsony szénhidráttartalmú főzelékfélék, mint a karalábé, karfiol, káposztafélék, kelbimbó, sóska, spárga, tök, patisszon, paraj, paradicsom, padlizsán, zöldbab a szokásos adagban beszámítás nélkül fogyaszthatók.

Fehérjéből a szervezet igényének megfelelő mennyiséget kell biztosítani, de a korábbi bőségesebb fehérjefogyasztás is korrekcióra szorul. Ma inkább a fehérjeszegény jelzővel illethetjük a fehérjeszükségletet, még akkor is, ha a mérsékelt energiabevitel 20 százalékát biztosítjuk fehérjékből.

Megfelelő az arány, ha a fehérjék 50 százaléka állati és 50 százaléka növényi eredetű. Elsősorban a sovány húsok, kevesebb zsírt tartalmazó húskészítmények, hal, tojás, zsírszegény tej és tejtermékek, zsírszegény túró, sajt biztosíthatja a szükséges fehérjeigényt.

A zsír mennyiségét a diétában megszorítjuk, zsírból az energia-részesedés ne haladja meg a 30 százalékot. A diéta elkészítésénél elsősorban növényi olajjal vagy főzőmargarinnal készítsük a beteg ételeit. Az ételek elkészítésénél célszerű az ismertetett kor-szerű konyhatechnikai eljárások alkalmazása.

 

A cukorbetegek a mesterséges édesítőszerekkel édesíthetik ételeiket, italaikat.

 


Az energiaszegény étrenddel foglakozó fejezetben ismertetett szacharin, ciklamát, Aszpartám, Aceszulfám-K, vagy a kereskedelemben kapható gyári készítmények ma már a nemzetközi színvonalnak megfelelő választékot biztosítanak nemcsak a cukorbetegek, de az egészséges táplálkozást megvalósítani készek lámára is.

A Glukonon szorbitot és kevés szacharint tartalmaz. Jól használható a sütemények készítéséhez. Napi 30 g-ot (3 dkg) fogyaszthat a cukorbeteg, hasonlóan kell figyelembe venni a fruktózt is a diabetikus csokoládék és a diabetikus készítmények fogyasztásánál. A cukorbetegek számára a mesterséges édesítőszerekkel készült termékeket narancsszínű karika jelzi.

Élvezeti szerekből mérsékelt fogyasztás teából, feketekávéból megengedett, az alkoholfogyasztásról azonban tudni kell, hogy egyrészt magas energiaértékkel rendelkezik, másrészt fogyasztása erős vércukorszintesést idézhet elő, ami hipoglikémiás tüneteket válthat ki.

 

Cukorbeteg étrend - helyesebb az alkoholélvezettől tartózkodni!

 


A táplálkozási ritmus a II. típusú cukorbetegségben is fontos tényező, a napi ötszöri-hatszori étkezés a megfelelő. A szénhidrátok elosztásánál tartsuk szem előtt, hogy a szervezet inzulinérzékenysége a reggeli órákban csökken, ebből következik, hogy a reggel elfogyasztott szénhidrátmennyiséget a többi étkezéshez képest mérsékelni kell.

Az inzulinnal kezelt betegeknél a táplálkozási ritmus az inzulin adásának függvénye, amit a kezelőorvossal mindig meg kell beszélni.

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

Forrás: Betegségek diétái - SubRosa Kiadó, 1998.

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség és kezelése
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség
Eper és kivi

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 1. rész

A 10 zöldségkombinációt tartalmazó összeállítás után többen kértétek, hogy gyümölcsökből is csináljunk egy hasonló összeállítást. Bár gyümölcsökből csak korlátozott mennyiséget lehet fogyasztani a cukorbetegeknek, egyáltalán nem annyit, mint a zöldségekből,...

Inzulin

Az 1-es típusú cukorbetegek szervezete is termelhet valamennyi inzulint!

Egy új vizsgálati módszernek köszönhetően, az 1-es típusú cukorbetegek egy részéről bebizonyosodhat, hogy a szervezete mégis termel valamennyi inzulint. Ez akár több évtizede fennálló cukorbetegség esetén is lehetséges lehet. Ez a tanulmány egészen új fényben világítja...

Kreatív ételek

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 2. rész

Folytatjuk a kreatív, de gyorsan elkészíthető ételekből álló cikksorozatot. Olyan egészséges és tápláló élelmiszerekből is elkészíthetők a mindennapi étkezéshez szükséges ételmennyiség, ami segít minél több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatni a szervezetet....

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Cukkinis-gombás lepény

Cukkinis-gombás lepény

Elkészítés: Forrósítsunk olajat egy teflon serpenyőbe. Tegyük bele a fokhagymát, a hagymát és a cukkinit, és lassú tűzön pároljuk 4-5 percig, míg a zöldségek megpuhulnak, és pirulni kezdenek. Tegyük bele a gombát is, és süssük tovább 2 percig. Öntsük rá a paradicsomot,...

A nyírfacukor veszélyes a kutyáknak

A nyírfacukorral készült ételekből senki ne adjon a kutyájának!

A nyírfacukor, vagy más néven xilitol, egy olyan alapanyag, amelyet a cukorbetegek a cukor helyettesítésére szoktak használni. Az emberek és állatok esetében azonban teljesen másképp hat, és a kutyákra nagyon veszélyes tud lenni!

Egészséges szendvics

Így állíts össze egy tökéletes cukorbetegek által is fogyasztható szendvicset!

Reggelire, ebédre, vacsorára, vagy bármilyen kiegészítő étkezésre jó választás a szendvics. Készíts egészséges, de finom szendvicseket, amelyeket akár csomagolva magaddal is vihetsz. Most megmutatjuk hogyan áll össze egy tökéletes szendvics, amit cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Őszi erdő

Az ősz a legjobb évszak a túrázáshoz – Próbáld ki te is!

A túrázás, kirándulás olyan mozgási lehetőséget biztosít, amit kevés sportág, mozgásforma tud visszaadni. Mivel szépen, fokozatosan, egyenletes tempóban történik a mozgás, amit akár egész nap is végeznek a kirándulók sokkal hasznosabb, mint az alig fél órás edzések....

Kreatív ételek

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 1. rész

Egy nagyobb vállalkozásba fogtunk, egy négy részes cikksorozat keretein belül, mégpedig azért, hogy  segítünk a szülőknek olyan ételek összeállításában, amik egészségesek és a gyerekek mégis szívesen eszik meg. Ennek a titka a kreatív tálalás. Az egész nem szól...

Hámozni, vagy nem hámozni?

Hámozni, vagy nem hámozni?

A zöldségek és gyümölcsök esetében komoly dilemmát okozhat, hogy meghámozzuk őket, vagy sem. A hámozás mellett szól fertőtlenítőszer, ellen pedig a vitamintartalom megnövelése. Most akkor melyik opciót válasszunk?

Fitnesz edzés

7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz

A 2-es típusú cukorbetegség a legtöbbször az elhízás következményeként alakul ki. Az egyik legfontosabb feladat, hogy nem szabad addig erősítő, vagy súlyzós gyakorlatokat végezni, amíg a testzsírból le nem adtuk a felesleget. Most olyan hatékony mozgásformákat gyűjtöttünk...

Fáradtság

Nem csak a magas vércukorszint állhat az állandó fáradtság hátterében!

A cukorbeteg többsége már megtapasztalta milyen rossz érzés az állandó fáradtság, kimerültség érzet. Ilyenkor természetesen nem arról van szó, hogy kemény fizikai munka után fáradtnak érzi magát valaki, hanem egyszerűen, minden látható előjel nélkül tör rá valakire a...

Faller Cukrászda

Faller Cukrászda

Cím: 1164 Budapest, Szabadföld út 51.
Telefon: +36-1-400-1359, +36-1-400-2693, +36-30-941-5757
Email: fallerp@freestart.hu
Weblap: www.fallercukraszda.hu/

Infarktus

Hogyan és miért okoz a cukorbetegség infarktust?

Számos cikkünkben szó volt már arról, hogy a cukorbetegség nagy valószínűséggel, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Különösen nagy az infarktus kialakulásának a kockázata. Most bemutatjuk a teljes folyamatot, hogy mindenki jobban megértse miért olyan...

Saláta és kígyóuborka egy kis márotgatóssal

10 zöldség kombináció, amit nem érdemes kihagyni 2. rész

A folytatásban további öt finom és egészséges párosítást mutatunk be. Sokféle kombináció létezik, mi azok közül válogattunk, amelyek nem csak ízvilágukban, hanem tápanyagtartalom terén is jó kiegészítői egymásnak. Próbáld ki te is valamennyi kombinációt!


A www.macosz.hu oldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük forduljon szakemberhez! A www.macosz.hu oldal szerkesztősége csak az általa feltöltött információkért vállal felelősséget a honlapon. A honlap látogatói általi bejegyzések (fórumon, blogon, sikersztoriban) tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient Kft. Online marketing tanácsadás: Máté Balázs