Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Mit érdemes tudni a zsírokról?

Az érelmeszesedés jelentős kockázata miatt cukorbetegeknél az állati zsiradékok helyett (vaj, sertészsír) a növényi eredetű zsiradékot célszerű használni, így az energiaszegényebb light margarin, a főzőmargarin és az étolajok használatát kell előtérbe helyezni. Előnyös a repce-és napraforgóolaj (főzéshez), az oliva-és lenmagolaj (salátákhoz). Olyan főzéstechnikákat (párolás, habarás) célszerű alkalmazni, mellyel minimálisra csökkenthető, esetleg mellőzhető (pl.1000 kcal étrend esetén) még a növényi eredetű zsiradákok használata is.


Mit jelent a glikémiás index?

Az élelmiszerek ún. glikémiás indexe (GI) az egységnyi szénhidráttartalmú ételeknek a szőlőcukorhoz vagy a fehér kenyérhez (zsemléhez) viszonyított
vércukoremelő képessége. Az élelmiszerek vércukoremelő hatásában észlelt különbségek szénhidráttartalmuk eltérő lebontásával és felszívódásával magyarázható. A GI-t számos tényező (főzési technikák, aprítás, egyidejű zsiradék-, vagy fehérjefogyasztás) befolyásolja. Bár a kis GI-ű ételek étrendi hatása kedvező, a fogyasztásukat követő vércukor-emelkedés mértéke kisebb, mint a magas GI-ű táplálékok esetében, a fogalom nehézkes használata miatt jelenleg nem tekinthető elsődleges szempontnak a cukorbeteg diéta vonatkozásában. Hangsúlyozandó, hogy egy adott szénhidráttartalmú élelmiszer okozta vércukor-emelkedés mértéke döntően az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ, nem pedig a szénhidrát forrásától.

A kérdések listája

Állandóan diétáznom kell?

El kell-e mondanom a munkahelyemen, hogy cukorbeteg lettem?

Elég a cukorbetegség tüneteit keresni?

Eltér-e a napjainkban ajánlható cukorbeteg étrend a korszerű táplálkozási irányelvektől?

Genetikailag örökölhetem a cukorbetegséget?

Gyermekeim öröklik majd a cukorbetegséget?

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Ha inzulint kapok megváltozik az életem?

Ha lefogyok meggyógyulok?

Hogyan kereshető a cukorbetegség?

Hogyan számoljuk ki az étrend energia és szénhidráttartalmát?

Ihatok tejet?

Kezelhető-e a cukorbetegség diéta nélkül?

Korlátlanul fogyaszthatok-e zöldséget?

Lehet gyermekem?

Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?

Más betegségek is okozhatnak diabéteszt?

Mennyi alkoholt ihatok?

Mennyi babot ehetek?

Mennyi rizst ehetek?

Mi a cukorbetegség?

Mi az a pcos szindróma?

Mi az a szénhidrát?

Mi az inzulin szerepe szervezetünkben?

Mi az inzulin,a vércukorszint és a diéta kapcsolata?

Mi az inzulinrezisztencia oka?

Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása

Miért fontos, hogy sok gyümölcsöt egyek?

Miért kell nekem injekció, ha másnak jó a tabletta ?

Mikorra tehető az inzulinrezisztencia kialakulásának kezdete?

Milyen energiatartalmú étrend ajánlható?

Milyen fehérjéket fogyaszthatok?

Milyen gyakori az inzulinrezisztencia?

Milyen gyakran és egyszerre mennyi szénhidrátmennyiséget tartalmazó ételt fogyasszunk?

Milyen kenyérfélét egyek?

Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?

Mit érdemes tudni a zsírokról?

Mit érdemes tudni az édesítőszerekről?

Mit jelent a glikémiás index?

Nem ehetek többé édességet?

Szedhetek-e fogamzásgátló tablettát?

Tényleg megvakulhatok?


Vissza a főoldalra

Kommentek

Bird | 2014-07-14 13:01 Válasz erre

Jó napot!
Nem találtam megfelelőbb helyet, így itt teszem fel a kérdésemet:
Igaz az, hogy a MACOSZ a One Touch Mini vércukormérő készüléket ingyen biztosítja M.o.-on a cukorbetegeknek? Esetleg megkaphatnám egy kontakt személy email címét, akivel ez ügyben felvehetném a kapcsolatot?
(((Sajnos az oldalon a Kapcsolat menüpont alatt megtalálható szlovák elérhetőség nem feltétlenül bizalomgerjesztő...)))
Köszönöm!

seresj | 2011-03-13 16:31 P (2009-06-06 23:11 ) részére Válasz erre

Igen Igazuk van !3. kórházban járom a tortúrát! 97 óta fedezték fel Nálam a diabetest és sajnos most már a polieuropánián kívűl,jelentkezett az érszűkület is !Szédelgeg és nem jó a vérrellátás a végtagokban!Érdekelen ez a dolog ha bővebben írna! Köstzönöm.

GyL | 2009-07-08 11:26 P (2009-06-06 23:11 ) részére Válasz erre

Én ma íratkoztam fel a lapra, és az a leginkább megdöbbentő számomra, hogy a szakértők nem válaszolnak a kérdésekre. Azt hittem, ez a lap erre való. Nem vagyok szakmabeli, csak megpróbálom helyettesíteni a profikat. Nem igaz, hogy a sok cukor okozza a cukorbetegséget. Szinte mindenki sok cukrot eszik, és "csak" a 10%-uk cukorbeteg. Az inzulin nem tápanyagszállító. A már a vérben levő tápanyag (a szőlőcukor) sejtekbe jutását segíti elő. Ez több helyen megtalálható a macosz.hu-n is. Valóban nem az elhízás okozza a cukorbetegséget, de az öregkori cukorbetegek 90%-a elhízott, miközben az átlag lakosságban ennél jóval kisebb az arány. Vagyis valami összefüggés mégiscsak kell legyen. Az inzulinrezisztenciáról írtak igazak, és sajnos az orvosokról írtak is. A dietetikusokkal viszont jobb, a diabetikusokkal nagyon jók a tapasztalataim. A szakirodalom viszont kétségbeejtő. Még a medikusokat is egy csomó hülyeségre tanítják ez ügyben az egyetemen.

Zöldarany a segítség! | 2009-06-10 22:04 Válasz erre

Egyet értek az előttem szólóval. Az én édes anyámmal is végig jártuk a hadak útját mígnem megismerkedtünk egy fajta mikróalga készítménnyel ami csökkentette a cukrát napok alatt és a gyógyszert is felére csökkentettük három hónap után!Ezt sokan nem hiszik ,de szerencsére nem ő az egyetlen.Ezt 10 II-es típusú betegből 6-8 nagyon rövid idő alatt visszajelzi.És ami nagyon jó még nála,hogy ólom nehéznek érezte a lábát minden felkelésnél ez is megszűnt mert tisztítja a hajszálereket és nagymértékben javítja a perifériás keringést.És ez hosszú évekre kitolhatja esetlegesen mondjuk egy végtag elvesztését.szemes.attila4@gmail.com

P | 2009-06-06 23:11 Válasz erre

Döbbenet számomra, hogy orvosok, dietetikusok ennyire nem értenek ahhoz amit csinálnak! Azért döbbenet ez, mert emberéletek vannak a kezükben! Igencsak nemtisztelt orvosok! A cukorbetegséget az izolált szénhidrátok (gyengébbek kedvéért: cukrok és liszt) okozzák ÉS SÚLYOSBÍTJÁK!!! Mielőtt belémkötnétek, a kettes típusú cukorbetegségről beszélek, hiszen ez a cukorbetegek több mint 90%-át teszi ki! Az izolált szénhidrátoknak - természetellenes formájuk révén - túl magas a glikémiás indexük. Ez azt jelenti, hogy túl gyorsan szívódnak fel és kerülnek a véráramba és ezért túl sok inzulint termel a hasnyálmirigy. Az inzulin a test tápanyagszállítója, minél több van belőle, annál több tápanyagot szállít. Viszont ha nincs szénhidrát ürülés a sejtekben (pl edzés vagy fizikai munka hatástól) akkor csak zsírba tudja raktározni - ezért okoz elhítást IS a cukor és a liszt. ÉS NEM AZ ELHÍZÁS OKOZZA A CUKORBETEGSÉGET! Na most ezekre a nagy tápanyaglöketekre a sejtek elkezdenek védekezni, ezt hívják inzulinrezisztenciának! Csakhogy a vérben ott a sok cukor, ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Azonban egy idő után feladja, és nem termel többet, a tartósan magas vércukor pedig elkezdi "áldásos" hatását: vakság, lábamputáció, impotencia stb. - ezt hívjuk cukorbetegségnek! Kedves cukorbetegek! Ennek fényében hallgassatok az orvosokra/dietetikusokra!

alifa | 2009-05-15 07:57 Válasz erre

Új diagnózist állított fel egy orvos vizsgálat nélkül: Polyneurophatia diabetica! Ellenkeztem, mivel panaszmentes vagyok, közérzetem kielégítő.Válaszra sem méltatott.Mi alapján döntött az orvos,mit takar ez a diagnózis?

Évi5 | 2008-11-14 10:06 Válasz erre

Kittinek üzenem ha még nem válaszolt senki neki,hogy mindíg más helyre kell adni az inzulint.Nekem is volt ilyen problémám és sajnos egy műtét követte mert egy szilva nagyságú gumó lett a hasamba az inzulin miatt.Azóta mindíg más helyre adom az inzulint.

Kitti | 2008-10-26 18:44 Válasz erre

2-es típusú diabeteses vagyok, inzulinos és azt szeretném megkérdezni, hogy az injekciózástól miért képződnek fájdalmas csomók a hasamban és mit lehet ellene tenni? Ha tud valaki valamit légyszi írjon!Előre is köszönöm!

Gabica | 2008-09-08 15:43 Válasz erre

Azt szeretném megkérdezni,hogy a párom most kapott új fajta inzulint és eleinte jó volt de mostanában ugrál a cukra.Reggeli után felszokott menni 16-ra is 2 óra elteltével lemegy 4-re vagy az alá.Miért lehet ez???

Cukros | 2008-08-25 15:08 Virág Magdolna (2008-08-25 10:37 ) részére Válasz erre

Hát akkor tedd fel a kérdésedet az online tanácsadás menüpont alatt, ugyanis ez nem az..... http://macosz.hu/online-marketing.html

Virág Magdolna | 2008-08-25 10:37 Válasz erre

Már elég régóta várom a választ arra, hogy gyerekeknél mi a normális cukor érték? Vagy itt senki nem frissíti a lapot? Köszönöm.

Virág Magdolna | 2008-07-24 14:59 Válasz erre

Tudja valaki, hogy gyerekeknél mennyi a normális érték? Köszi a választ!

Maya | 2008-06-13 14:31 Válasz erre

Szia Melinda, elnézésedet kell kérnem, ha kicsit tovább olvasok, akkor nem zaklatlak az elöbbi levéllel. Elnézést, Maya

Maya | 2008-06-13 14:23 Melinda (2007-11-29 12:11 ) részére Válasz erre

Szia Melinda, olvastam Henriett kérdését az XXX nevű gyógyszerről, és erre a te válaszodat, úgyhogy ha nem okoz gondot én is kérném, hogy írj róla bővebben. Természetesen itt fentebb megadom az e-mail címem e célból. Előre is köszönöm a fáradozásodat, szia, Maya

Kukac | 2007-12-30 21:52 Kata01 (2007-12-09 20:17 ) részére Válasz erre

Csak kiegészíteném azzal, hogy a 2-es tipusúak sem mindig tehetnek arról, hogy kialakul a betegségük...

Kata01 | 2007-12-09 20:17 Válasz erre

A hasnyálmirigy átültetés nem életmentő műtét. Azokban az esetekben kerül rá sor, amikor az inzulin-függő cukorbetegségben szenvedő páciens más szerveinek károsodása csak ezzel a műtéttel védhető ki vagy lassítható. Azaz a cukorbetegség igen is gyógyítható csak épp akkor ha már kialakultak a szövődményei, de ekkora már az érfalak is legyengültek így rizikós a műtét. Miért egyszerübb az utógondozás, mint a prevenció? Az 1-es típusú cukorbetegek nem tehetnek arról, hogy ezt örökölték. Májtranszplantációt miért végeznek az egész életében magát károsító alkoholistán?

MacoszAdmin (Melinda) | 2007-11-29 12:33 Henriett (2007-11-29 09:45 ) részére Válasz erre

Máris itt a segítség Henriett!!! Ezen a linken mindent meg tudsz a készítményről! http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/avandamet/423003hu1.pdf Üdv: MacoszAdmin

Melinda | 2007-11-29 12:11 Henriett (2007-11-29 09:45 ) részére Válasz erre

Szia Henriett! Sajnos a gyógyszernevet moderálnom kellett, mert ez itt nem a reklám helye. Viszont emailben nagyon szívesen felvilágosítást adunk Neked ezzel a készítménnyel kapcsolatban, mindenről amit tudni szeretnél. Ehhez viszont kellene nekem egy email cím a Te részedről! Üdvözlettel: MacoszAdmin

Henriett | 2007-11-29 09:45 Válasz erre

Szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki egy XXX (gyógyszernév moderálás: Macosz Moderátor) nevű gyógyszerről, mert nem találok róla semmit. Állítólag nagyon jó eredményei vannak a cukrosoknál, de magyar leírást sehol nem találtam róla. tud valaki valamit róla? Köszi, penzugylk@invitel.hu

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni

FÓRUM

Legfrissebb hozzászólások:

Receptek cukorbetegeknek

Sziasztok Szeretném  a figyelmetekbe ajánlani az otthon előállított kolosztrumos joghurtot. Igaz ,... Tovább

Leszokás a dohányzásról

Sziasztok!   Nem direkt küldtem ennyiszer el a levelet, csak az ok gombra nem reagált a böngésző.... Tovább

BLOG

Legfrissebb blog bejegyzések:

Az orvosi diploma megkérdőjelezése.

Tisztelt betegtársaim! Ez év elején beadtam a pécsi önkormányzathoz a rokkantkárta kérelmemet.Két hónap... Tovább

Siker élménye lehet?

Köszönöm szépen hogy itt lehetek!  17 éve cukor beteg vagyok, 2/ diabetes. 13 éve inzulin... Tovább

Időjárás

Zivatar záporesõvel Zivatar záporesõvel
Budapest
07. 31. Cs

Zivatar záporesõvel
Min-Max: 18 °C 28 °C


Heti időjárás előrejelzés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Eseménynaptár

2014 Július

H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             

Szavazás

Milyen gyakran végzel testmozgást?


Még több szavazás